BiH

Započeo skup '130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u BiH'

Autor: Biznis.ba
Započeo skup '130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u BiH'

Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u povodu 130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u BiH, započeo je u petak u Mostaru s učešćem stručnjaka iz BiH i zemalja regije.

Agromediteranski zavod Federacije BiH i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizatori su spomenutog skupa tijekom kojega će biti predstavljena 44 rada stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

- Ovaj je skup prigoda da vidimo prošlost vinove loze, sagledamo sadašnjost i svakako da damo neke nove smjernice ka budućnosti - izjavio je uoči skupa dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić.

Istaknuo je kako taj fakultet od ove akademske godine uvodi diplomski studij vinogradarstva i vinarstva što će zasigurno doprinijeti zahtjevima tržišta regije kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo.

- Fakultet je taj koji školuje kadar koji se kasnije kroz svoj posao dalje usavršava. Danas nekoliko naših vinogradara, posebice vinara ima svoje mjesto u regiji - rekao je Ostojić.

Ravnatelj Federalnog agromediteranskog zvoda Mostar Marko Ivanković kazao je kako je vinogradarstvo i vinarstvo u Bosni i Hercegovini jedan od sektora na kojega naročito Hercegovina računa u svom budućem razvoju, a prvenstveno se mnogo očekuje od otvaranja naše zemlje prema Europskoj uniji i postizanja kandidatskog statusa.

Istaknuo je potrebu konačnog uređenja zakonodavno-pravnog okvira, odnosno donošenja novog zakona o vinu, usklađenog direktivama EU kao i 17 provedbenih pravilnika u tom zakonu, kao i potrebu sinergije svih razina vlasti, vinogradara i vinara, struke, kako bi vinogradarstvo i vinarstvo dobilo mjesto koje zaslužuje.

U ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sudionicima skupa obratio se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg koji je uz pozdravne riječi ustvrdio kako je vinogradarstvo staro koliko i Hercegovina.

- Vinogradarstvo i vinarstvo i poljoprivreda općenito mogu i moraju biti nositelji našega sveukupnog gospodarskog razvoja. Vlada HNŽ-a snažno je opredijeljena za snažniji gospodarski razvoj, a upravo u poljoprivredi vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja Županije do 2020. - kazao je Herceg.

Drugi dan znanstveno-stručnog skupa započinje u subotu u 9 sati predavanjem o ekonomskoj i društvenoj ulozi vinogradarstva i vinarstva u BiH, a zatvaranje je planirano u 13 sati nakon rasprave.

Biznis.ba / FENA