BiH

Zapošljavanje boračke populacije u KS Ministarstvo će finansirat sa 670.000 KM

Autor: Biznis.ba
Zapošljavanje boračke populacije u KS Ministarstvo će finansirat sa 670.000 KM

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava s poslodavcima koji su ispunili kriterije javnih poziva ovog ministarstva za sufinansiranje zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije i članova njihovih porodica, kao i održavanja zaposlenosti u boračkim zadrugama na području KS za 2023. godinu.

Osmanović je kazao da se sredstva dodjeljuju na osnovu dva programa mjera za poticaj zapošljavanja braniteljske populacije i održavanja njihove zaposlenosti, koje je usvojila Vlada Kantona Sarajevo za ovu godinu, kao i okončanih procedura javnih poziva Ministarstva za boračka pitanja.

- Za sufinansiranje zapošljavanja 55 pripadnika boračke populacije za 44 poslodavca koji su ispunili kriterije javnog poziva iz Budžeta KS će biti izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 495.000 KM, dok je za održavanje zaposlenosti u boračkim zadrugama izdvojeno 174.380 KM, nakon okončane procedure javnog poziva - istaknuo je Osmanović.

Naglasio je i kako je intencija Ministarstva da se sredstva za ove svrhe uvećavaju u narednom periodu, kako kroz ove programe, tako i programe u saradnji sa drugim kantonalnim ministarstvima.

Osmanović je pojasnio da se na Javni poziv za realizaciju mjere sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama prijavilo 10 zadruga. Kroz program podrške ovom programu, nakon okončane procedure javnog poziva, izdvojena su sredstva za sufinansiranje mjesečnih plaća i zakonom propisanih poreza i doprinosa za 82 radnika koji su zaposleni u boračkim zadrugama od ranije.

- Na javni poziv za sufinansiranje poslodavaca s područja našeg kantona, sa zadatakom da provođenjem programa obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije ili zapošljavanjem već kvalifikovanih kadrova koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih, zaposle pripadnike ove populacije i članove njihovih porodica prijavila su se ukupno 52 poslodavca. Prihvaćene su aplikacije 44 poslodavca koji su ispunjavali definisane uvjete, od kojih je njih 32 prvi put apliciralo na ovaj javni poziv. Korisnici sredstava po ovom programu će zaposliti 55 članova braniteljske populacije i članova njihovih porodica – naveo je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Biznis.ba)