BiH

Zatvoren 22. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2019.

Autor: Biznis.ba

Dvadeset drugi međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019., na kojem se predstavilo oko 750 izlagača iz 30 zemalja svijeta, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Po riječima organizatora, na ovogodišnjem sajmu napravljen je veliki organizacijski iskorak, a po broju izlagača i posjetitelja nadmašena je prošlogodišnja smotra.

Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju zemlji partneru Narodnoj Republici Kini, koja je na sajmu u Mostaru predstavila svoje "gospodarsko čudo" od umjetne inteligencije, brzih vlakova budućnosti, telekomunikacijskih uređaja, pa sve do bogate kulture i tradicije.

Štand NR Kine prostirao se na više od 2.000 metara četvornih i to je bilo najupečatljivije i najveće predstavljanje jedne zemlje partnera u povijesti mostarske sajamske izložbe, navode iz Mostarskog sajma.

Također, sajam je bio mjesto izravnih susreta poslovnih ljudi koji su iskazali jak poduzetnički duh što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima.

Između ostalog, sklopljeni su ugovori između telekomunikacijskog diva Huaweijea i Sveučilišta u Mostaru, Turističkog klastera između BiH, Hrvatske i Crne Gore, bh. telekomunikacijski operateri predstavili su 4G mreža te je sklopljen niz drugih poslovnih dogovora.

Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru i najavile svoj dolazak dogodine.

S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši tako pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet. Reportažu o Mostarskom sajmu prikazala je i kineska državna televizija koju prati pola milijarde gledatelja.

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a na njemu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, novim tehnološkim dostignućima, zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

- Ovim sajmom podigli smo letvicu visoko. Drago nam je što su izlagači, kao i posjetitelji zadovoljni ovogodišnjom ponudom, što su mnoge kompanije zabilježile dobre poslovne rezultate kako u plasmanu svojih roba na ovo tržište, tako i u prodaji i što su nam se najavili i za iduću godinu. Zadovoljni smo, također, i posjetom, a o nekim konkretnijim brojkama moći ćemo govoriti nešto kasnije. Ovom se prigodom zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2020 - poručila je na kraju sajamske manifestacije Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

(FENA)