BiH

Završen Treći forum inovacija Sarajevo Unlimited

Autor: Biznis.ba
Završen Treći forum inovacija Sarajevo Unlimited
Završen je ovogodišnji najveći regionalni Forum inovacija, tehnologije i poduzetništva za regiju jugoistočne Evrope Sarajevo Unlimited, koji je okupio 480 učesnika, među kojima je bilo devet stranih delegacija, pet ministara iz zemalja članica Inicijative 16+1 i Narodne Republike Kine te 72 kompanije.

Primljene su prijave više od stotinu startup-a, a više od 2.500 posjetilaca pratilo je program Foruma.

Forum se u ovogodišnjem trećem izdanju tri dana održavao na pet lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu i donio konkretne rezultate - potpisivanje sporazuma o saradnji.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisao je uime Grada Sarajeva sporazum o saradnji sa kineskom telekomunikacijskom korporacijom "Huawei". Njime se formulira okvir za buduću saradnju na konkretnim projektima u oblasti primjene novih tehnologija u lokalnoj upravi te razvoju pametnih rješenja.

"Sarajevo - Smart City inicijativa", koja predstavlja saradnju Grada Sarajeva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, zvanično je započela upravo na Sarajevo Unlimited forumu potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, dok je mnistar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sa potpredsjednikom Udruženja preduzeća zemalja centralne i istočne Evrope i nordijskih zemalja Tian Hua potpisao Zajedničku izjavu o saradnji u oblasti inovacija i tehnologije između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Veliku pažnju javnosti i medija privukli su i svjetski govornici Toni Chang predstavnik najveće platforme za e-prodaju u Aziji i devetog najvrednijeg brenda u svijetu, internetskog giganta "Alibaba", Momchil Elenkov predstavnik jedne od najpopularnijih mobilnih aplikacija i usluga "Rakuten Viber" kao i Sascha Ragtschaa, jedan od osnivača kompanije OWN.

Ovogodišnji Sarajevo Unlimited je posebnu pažnju posvetio i studentima Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu koji su se nadmetali u case study takmičenju pod nazivom "Bright Minds create Brighter Cities", a pobjednik će biti poznat 22. novembra 2018. godine na proslavi 15. godišnjice kompanije "PricewaterhouseCoopers".

Vrlo atraktivno bilo je i na Trebevićkoj žičari na kojoj je upriličen jedinstvenim događaj u jugoistočnoj Evropi. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske, omogućio je realizaciju takmičenja za startup-e te tzv. "pitcha", brzih promotivnih prezentacija biznisa učesnika.

- Najsjajnija pozornica Sarajevo Unlimited 2018. bila je rezervisana za događaj pod nazivom "Startup Battle" tokom kojeg je 20 najboljih startup-a iz regiona predstavilo svoje ideje. Pobjednik ove bitke je startup pod nazivom "Easy Tech" iz Beograda sa "Pametnom rukavicom" koji je nagrađen sa 5.000 KM. Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 1.500 KM osvojio je startup "Daktilograf" iz Crne Gore - saopćili su organizatori.

Titula Sarajevo Unlimited za najinovativniju kompaniju uručena je kompaniji "OWN" sa sjedištem u Evropi i razvojnim centrom u Sarajevu na događaju u organizaciji domaće kompanije "Alma Ras".

Generalni pokrovitelji događaja bili su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo privrede KS i Grad Sarajevo.

Biznis.ba / FENA