BiH

Završena montaža prvog vjetroagregata VE Podveležje

Autor: Biznis.ba
Završena montaža prvog vjetroagregata VE Podveležje

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka u vlasništvu Elektroprivrede BiH.

Iz te kompanije navode da se uz primjenu visokih standarda zaštite na radu i poštivanje propisanih vremenskih uvjeta za montažu, koji se posebno odnose na intenzitet vjetra, vrše radovi na postavljanju ostalih vjetroagregata.

Dodaju da je nastavljen i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić izjavio je da mogu konstatirati da su ispred dinamičkog plana u realizaciji.

- Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale, do kraja ove godine VE Podveležje će u najvećoj mjeri biti završena i montirani svi vjetroagregati - istakao je Salkić, dodavši da se radovi odvijaju uprkos svim poteškoćama uzrokovanih pandemijom i vremenskim prilikama.

Prilikom posjete gradilištu, generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ukazao je na značaj VE Podveležje za buduće aktivnosti kompanije.

- Za nas je ovo izuzetno iskustvo koje ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekat VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i znanje koje sada stiču naši stručnjaci bit će osnov za efikasniji rad - kazao je Andelija.

Izvođač radova na izgradnji VE Podveležje, instalisane snage 48 MW i očekivane godišnje proizvodnje oko 130 GWh električne energije, je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Wind Power A/S iz Danske.

Svaki vjetroagregat sastoji se od tornja s četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole s glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Biznis.ba / FENA