Rudnik "Geomet"

Zbog prekida proizvodnje 150 rudara iz Olova poslano na prinudni godišnji odmor

Autor: Biznis.ba
Zbog prekida proizvodnje 150 rudara iz Olova poslano na prinudni godišnji odmor
Foto: Arhiv

Uprava rudnika "Geomet" poslala je oko 150 svojih radnika na prinudni godišnji odmor, zbog odluke o privremenom prekidu proizvodnje koja, po federalnom Zakonu o rudarstvu, može trajati 30 dana, nakon čega će biti donesena odluka o nastavku proizvodnje ili trajnom zatvaranju, prenosi Radio Olovo.

"U pojedinim medijima, a time i u javnosti opterećenom predizbornim presingom, pojavili su se navodi rukovodstva rudnika, odnosno direktora Ismara Šabovića, kako Općinska administracija opstruira ishodovanje vodne dozvole, potrebne za novi način eksploatacije prerade olovne rude.

S druge strane Općinska administracija i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić izašli su sa podsjećanjem da izdavanje vodne dozvole nije nadležnost Općine već većih nivoa vlasti i da se ovakvim optužbama ciljano pravi politički pritisak, s obzirom da se sve dešava u finišu predizborne kampanje.

Mi smo u cilju objektivnog sagledavanja stanja i izvještavanja javnosti poslali upit rukovodstvu rudnika da nam predoči sve razloge ovakvog poteza, te ćemo odmah po dobijanju zvaničnih informacija ztražiti odgovore i zvaničan stav nadležnih u Općini Olovo.

Dijelimo zabrinutost radnika i njihovih porodica i u svakom trenutku zastupat ćemo prije svega njihove interese i biti uz njih", saopćili su iz Uprave rudnika.