potpisani ugovori

ZDK izdvojio skoro tri miliona KM za cestovnu infrastrukturu

Autor: Biznis.ba
ZDK izdvojio skoro tri miliona KM za cestovnu infrastrukturu
Foto: Fena

Ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani potpisao je danas ugovore o prenosu sredstava gradovima Zenica i Visoko te općinama Breza, Vareš i Olovo za realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti cestovne infrastrukture.

Na prijedlog resornog ministarstva i Kantonalne direkcije za ceste ZDK, Vlada ZDK donijela je Odluku o izdvajanju ukupno 2.869.314,13 KM za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture.

Radi se o tri LOT-a: "Rekonstrukcija i sanacija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK“, "Povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju“ i "Otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica“.

- Najveće interesovanje bilo je za unaprjeđenje cestovne infrastrukture prema turističkim potencijalima i to je ono što nas posebno raduje. Obećavam da ćemo naredne godine još više sredstava opredijeliti za ove namjene jer od ovih sredstava možemo imati direktnu korist i razvojem naših turističkih destinacija možemo uticati na zapošljavanje i povećanje prihoda lokalnih zajednica i Kantona. Opredjeljenje je i da povećamo broj kilometara trotoara uz saobraćajnice, posebno tamo gdje su škole i obdaništa, a sve s ciljem da povećamo sigurnost pješaka, posebno djece i omladine. Sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom ZDK dogovorili smo da riješimo što veći broj arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica, što je takođe obuhvaćeno ovim projektima - izjavio je ministar Šabani.

Direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač rekao je kako se radi o značajnim projektima za lokalnu cestovnu infrastrukturu, te da su javno i transparentno ispoštovane sve procedure, prenosi Fena.

Za rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture do značajnih turističkih potencijala u ZDK namijenjeno je 1.620.000 KM i to za 10 projekata, od čega ministar Šabani izdvaja 403.975,82 KM opredijeljenih za rekonstrukciju ceste koja vodi do popularnog izletišta Smetovi.

Sanacija puta prema izletištu Smetovi najveći je od tri projekta koji su odobreni Gradu Zenica ukupne vrijednosti 493.975 KM.

Za povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju bit će izdvojeno tačno milion KM i to za 11 projekata u isto toliko gradova, odnosno općina. U sedam projekata za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica bit će utrošeno 249.314,13 KM.

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić rekao je da su odobrena sredstva u iznosu oko 280.000 KM izuzetno značajna za razvoj cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice.

Zadovoljni su i u Općini Vareš koja je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 210.000 KM. Radi se o projektima rekonstrukcije ceste prema izletištu na Budoželju, izgradnji trotoara u Dabravinama te prilagođavanju prilaza stambenim zgradama potrebama invalidnih osoba.

Za sutra je najavljeno potpisivanje Ugovora o prenosu sredstava s predstavnicima općina Tešanj, Kakanj, Žepče, Usora, Doboj Jug i grada Zavidovići, saopćila je Press služba ZDK.