BiH

Željeznice RS svake godine u gubitku

Autor: Biznis.ba
Željeznice RS svake godine u gubitku

Željeznice Republike Srpske objavile su interni poziv za administrativne radnike da se prijave za stimulativne otpremnine. Poziv se ne odnosi na radnike na terenu kojih nedostaje na desetine.

Iako je preduzeće šest godina u procesu rekonstruisanja iz kredita Svjetske banke od 100 miliona maraka, svake godine bilježi gubitke.

Uprava Željeznica problem strukture zaposlenih rješava penzionisanjem, otpremninama, dokvalifikacijom i prekvalifikacijom. Ističu da sa resornim Ministarstvom rade i na rješavanju pitanja konverzije dugovanja.

„Od osnivanja Željeznice posluju sa gubitkom, izuzev 2018 i 2019. godine. Govorimo o akumuliranju gubitaka koji do kraja juna ove godine iznosi 138.919.908 КМ. Željeznice će akumulirani gubitak pokriti u skladu sa budućim aktivnostima postupkom finansijskog rekonstruisanja preduzeća“, navode iz Željeznica.

Zbog višemilionskih gubitaka u Željeznicama neko mora da odgovara, kategorični su u Sindikatu željezničara.

Niko nikada nije odgovarao. Stav Sindikata je da treba neko da se locira, da se kaže 'e taj kriv', da Tužilaštvo preuzme, ispita da je tako i pokrene postupak, navode iz Sindikata za BHT.

U Sinidkatu transporta nezadovoljni su ponuđenim otpremninama od 12 neto plata, odnosno 24 plate za invalide rada. Smatraju da nisu
stimulativne i da se moraju povećati plate.

(Biznis.ba)