BiH

Zenica: Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda - "ESOF FAIR TRADE"

Autor: Biznis.ba
Zenica: Počeo Prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda - "ESOF FAIR TRADE"

Na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren trodnevni “ESOF FAIR TRADE” - 1. sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, koji će u subotu navečer biti zatvoren nastupom Kulturno umjetničkog društva Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” te KUD-a “Putovići”.

Organizator Sajma, na kojem izlaže 10- izlagača je firma “ESOF” d.o.o. iz Donjeg Vakufa, čiji direktor Enver Avdić najavljuje kako će u narednom periodu na isti način “promociju domaće poljoprivredne proizvodnje” organizirati i u drugim, uglavnom većim bh. gradovima.

Naredni sajam u Zenici, najavljuje, održat će već u septembru ove godine.

- Mi smo jedan od lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Posjedujemo velike kapacitete plasteničke proizvodnje- 10 hektara i 30 hektara otvorene proizvodnje. Pored toga imamo, također, razvijenu kooperativnu mrežu sa više od 700 kooperanata iz cijele BiH.

Naša vlastita godišnja proizvodnja je preko 600 tona, a otkup se kreće, isto, preko 600 tona, s obzirom da se u zadnje vrijeme smanjila proizvodnja. Inače, kapaciteti naših hladnjača su 3.000 tona - kaže Avdić, koji napominje da je cilj ovih sajmova da pomognu poljoprivrednicima da “direktno stupe u kontakt s kupcima”.

Zenički pčelar Zejnir Halilović ističe zadovoljstvo što im se pružila prilika da ove godine ponovo izlažu u svom gradu te da prodaju svoje prizvode.

- Mada je za nas, pčelare, ovo bila teška godina – kao što je bila i prethodna, ipak smo uspjeli nešto izvaditi meda. Imamo asortiman i ponudu, a i prodaju. Med se traži - ističe Halilović, koji dodaje kako su cijene tegle meda između 18 i 20 KM te da nisu, u odnosu na druge proizvode, povećavali cijenu svojih proizvoda.

Zenička industrija mlijeka (ZIM), koja posluje u sklopu AS grupacije iz Tešnja, je na tržište plasirala i svoje nove proizvode.

Stručna savjetnica za poljoprivredu Grada Zenica Senada Sejmenović, koja je otvorila Sajam, istakla je kako su ove godine, za različite projekte te podršku poljoprivredi, izdvojili 570.000 KM.

-Kroz projekte, uglavnom, potičemo ljudi koji imaju registrirane obrte u poljoprivrednoj proizvodnji i taj je broj obrtnika, zadnjih godina, dosta porastao. Mislim da ih, sada, imamo više od 70, a do prije četiri-pet godina imali smo ih 20 - napomenula je Sejmenović.

Svake večeri, sa početkom u 18.00 sati, ESOF će za posjetioce Sajma organizirati pripremu te podjelu hrane, koju će spravljati uz podršku partnera.

Biznis.ba / FENA