BiH

Zenički poslodavci izradili studiju "Modeliranje raspodjele javnih prihoda FBiH

Autor: Biznis.ba
Zenički poslodavci izradili studiju "Modeliranje raspodjele javnih prihoda FBiH

Udruženje poslodavaca Zenice, u partnerstvu sa Savezom udruženja/udruga poslodavaca ZDK, izradilo je u sklopu projekta „AGIELd“ studiju „Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH“.

Projekt ima za cilj zagovarati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, uvođenjem modela raspodjele prema rashodovnoj osnovi (opterećenju) kantona.

- Mi polazimo od pretpostavke da bi porez na dodatnu vrijednost (PDV) trebao biti zajednički, svih građana Federacije BiH, da obezbjedi usporediva prava i kvalitet javne usluge svih građana, kako je i definisano Ustavom FBiH - kazao je autor studije prof.dr. Nino Serdarević.

On je napomenuo kako bi, ako se prihvati korekcija za, po njima, dio neosnovanosti pondera kod Sarajevskog (dva), Bosansko-podrinjskog (1,8), Posavskog (1,5) i Kantona 10 (1,1), ostalo raspoloživo oko 120 miliona KM.

- Da se, onda, ta sredstva upute prema lokalnim zajednicama- općinama i gradovima, koje imaju najniži fiskalni kapacitet. Odnosno, onim koje imaju najmanje resursa u zaradama stanovnika, zaradi pravnih lica i imovini pravnih lica - smatra Serdarević.

A to je, kazao je on, "99 posto model koji funkcionira u švicarskoj Konfederaciji", usklađen prema bh. poreznom okruženju.

Projekat je, kako je objasnila predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice Senaid Turkić, vrijedan 24.030 američkih dolara, od čega su 21.700 dolara grant sredstva Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, koja su realizirana posredstvom Ambasade SAD-a u BiH.

Putem izabranih parlamentaraca, te će izmjene, kako je najavio član Udruženja poslodavaca Zenice i federalni zastupnik iz Zenice Eldin Vrače, kao inicijativa zastupnika iz više kantona, biti delegirana u Parlamentu FBiH.

Kako bi se pomenuta studija učinila dostupnom široj javnosti, planirano je održavanje okruglih stolova u Zenici, Tuzli i Mostaru.

(FENA)