Ignorisanje problema

Zenički rudari ne rade već sedmi dan

Autor: Biznis.ba
Zenički rudari ne rade već sedmi dan
Foto: RMU Zenica

Zenički rudari, zbog kašnjenja januarske plate i naknade za topli obrok za isti mjesec, ni jutros nisu sišli u jamu "Raspotočje" u kojoj su proizvodnju obustavili još 6. marta - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

On smatra kako se sada već radi o potpunom ignorisanju njihovih problema.

- Svi su se, očito, odlučili ignorisati činjenicu da mi nismo dobili platu i da zbog toga ne radimo. Nemamo drugog objašnjenja, jer nikakvih informacija iz vladajućeg društva nemamo. Naša uprava nema kapaciteta da riješi naš problem, a Elektroprivreda BiH je, kao i u svim ostalim rudnicima iz Koncerna, vlasnik cjelokupnog kapitala - navodi Duraković.

On ističe da su do obustave rada i stupanja u radnički neposluh - prošlu srijedu u prvoj smjeni, iskazali dobru volju te su radili i nakon krajnjeg roka za isplatu plate.

- Prema odredbama kolektivnog ugovora, između dvije isplaćene plate ne smije proći više od 30 dana, a prema odredbama Ugovora o radu koji imaju radnici, krajnji datum za isplate plate je 25-og u mjesecu, za prethodni mjesec. Nekada se u našem rudniku plata isplaćivala do 15-og u mjesecu - kazao je za Fenu Duraković.

Zeničkim rudarima, kojih je ostalo nešto više od 600, zadnja plata i naknada za topli obrok isplaćena je za mjesec decembar prošle godine, a isplaćena im je 24. januara, prenosi Fena.