manji urod

Žepački 'Povratak' već završava berbu u vinogradima, očekuju se vina iznimne kvalitete

Autor: Biznis.ba
Žepački 'Povratak' već završava berbu u vinogradima, očekuju se vina iznimne kvalitete
Foto: Fena

Berba grožđa u vinogradima Vinarije „Povratak“ iz Žepča privodi se kraju, a već sada se zna da će ovogodišnji urod biti znatno manji, ali kvaliteta znatno bolja - potvrdila je za Fenu enolog Emina Gračić.

Vinariju je osnovao povratnik u rodni kraj Vinko Zovko, koji je s kooperantima stvorio ozbiljnu kompaniju.

- Berbu smo ove godine morali pomjeriti znatno ranije. Krenuli smo početkom septembra, dok smo prethodnih godina počinjali berbu krajem devetog mjeseca. Berbu ćemo završiti ove sedmice, da skinemo zadnje sorte koje kasnije dolaze, iako su i one ranije došle zbog iznimne suše ove godine. Još ćemo da vidimo kolike će biti količine. Očekujemo malo manji rod. Očekivanja su da ćemo imati oko 150 tona, od čega će oko 70 tona biti u samom vinu - kaže Gračić.

Kako je navela, ove godine jesu manje količine, ali je izuzetna kvaliteta.

- U odnosu na sve prethodne godine, došlo nam je iznimno kvalitetno grožđe. Ja sam ovdje već petu berbu i definitivno je kvaliteta ovogodišnjeg grožđa na jako, jako visokom nivou pa očekujemo i jako dobre rezultate - istakla je.

Žepačka vinarija, još uvijek jedina na području Zeničko-dobojskog kantona, osnovana je 2014. godine, a 10. godišnjicu obilježili su bronzanom medaljom s prestižnog vinskog takmičenja Decanter World Wine Awardsu 2024 u Londonu, za svoje vino proizvedeno od češke sorte Palava proizvedene u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

- U šestom mjesecu ove godine dobili smo Decantera u Londonu - dobili smo bronzanu medalju za Palavu, odnosno 89 od 100 bodova. Nedostajao nam je jedan bod za srebrenu medalju. Jedini na jugu Balkana imamo adaptiranu ovu autohtonu češku sortu na naše područje - naglašava Gračić.

Na proljeće iduće godine, najavljuje ona, poslat će više svojih vina na takmičenje u Londonu te očekuju i više sjajnijih medalja.

Žepačka vinarija ima 63 hektara pod vinogradima te 40 hektara u pripremi, koje planiraju zasaditi u narednih godinu ili dvije dana.

-S tom ćemo površinom pod vinogradima, preći na drugo mjesto vinarija u BiH po površinama pod vinogradima - kazala je Gračić.

Što se tiče sorti grožđa u vinogradima ove vinarije, zastupljeni su Cabernet Franc, Merlot, Ancellotta, Müller-Thurgau, Traminac, Palava i Pinot Sivi, zatim Uni Blanc, Marselan, Garganega, Malvasia Istria i Lambrusco Salamino.