Stručnjak za elektrotehniku

Zijad Bajramović, predsjednik CIGRE u BiH, dobio međunarodno priznanje

Autor: Biznis.ba
Zijad Bajramović, predsjednik CIGRE u BiH, dobio međunarodno priznanje
Foto: Fena

Zijad Bajramović, profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dobitnik je priznanja „Istaknuti član“ koje mu je dodijelila Međunarodna organizacija elektroenergetičara CIGRE sa sjedištem u Parizu.

Ova organizacija broji oko 20.000 članova iz 115 država i 61 priznatog nacionalnog komiteta u svijetu. Među njima je i Bosanskohercegovački komitet kojim predsjedava prof. dr Zijad Bajramović.

Priznanje „Istaknuti član“, kao saznaje FENA iz bh. CIGRE, dodijeljeno mu je za doprinos aktivnostima i promociji Međunarodne CIGRE - za stručne referate objavljene na skupovima ove strukovne organizacije u Parizu, organizovanje stručnih događaja i razvoj Nacionalnog komiteta, posebno zbog povećanja članstva i omasovljenja broja učesnika i radova sa kojima su se predstavili.

Zijad Bajramović spada među vodeće stručnjake iz oblasti elektrotehnike u Bosni i Hercegovini. Na Elektrotehničkom fakultetu izvodi nastavu na doktorskom studiju te drugom i prvom ciklusu studija, gdje je sadržajno i u metodici unaprijedio nastavni proces na predmetima na kojima izvodi nastavu, koristeći se savremenim metodama izlaganja nastavne materije. Područje njegovog interesovanja odnosi se na ispitivanje elektroenergetske opreme, analizu stacionarnih i prelaznih pojava u elektroenergetskim sistemima, tehnike visokih napona, koordinaciju izolacije, elektromagnetnu kompatibilnost i energetsku tranziciju, prenosi Fena.

Kao autor ili koautor objavio je šest knjiga i monografija; preko 120 referata, od kojih je oko 50 u međunarodnim relevantnim bazama podataka (časopisi i konferencije); četiri referata na zasjedanjima Međunarodne CIGRE u Parizu; i preko 50 referata na različitim konferencijama CIGRE, SEERC-a i BH K CIGRE. Recenzirao je nekoliko desetina referata u različitim časopisima. Član je Tehničkog savjetodavnog tijela Regionalnog komiteta CIGRE (SEERC).