2023/2024

Zvanično otvaranje skijaške sezone na Bjelašnici sa prvim dnevnim skijanjem

Autor: Biznis.ba
Zvanično otvaranje skijaške sezone na Bjelašnici sa prvim dnevnim skijanjem
Bjelašnica

Olimpijski centar "Bjelašnica" danas je svečano otvorio svoje staze za novu sezonu skijanja 2023/2024.

Posjetioce očekuje popust 40% na dnevne ski karte. Svečanom otvaranju ski sezone prethodilo je besplatno noćno skijanje u subotu, za sve posjetitelje na stazi Kolijevka.

Proteklih dana sistem osnježivanja radio je 24 sata dnevno, tim osnježivača se borio sa izazovima vremenskih uvjeta, sa snažnim udarima vjetra i visokim temperaturama. Kako su istakli iz OC Bjelašnica, proteklih sedmica su svi neumorno radili kako bi skijaške staze i skijalište bile spremne za nadolazeću sezonu.

"Prošlo je dosta vremena otkako smo mogli računati na prirodni snijeg koji će pružiti skijaško iskustvo koje zadovoljava zahtjeve naših gostiju. Sistemi za osnježivanje se stoga koriste punim kapacitetom. Naši timovi su proaktivni i pripremaju opremu prema prognozama kako bi održavali odgovarajuće uvjete na stazi. Sistem osnježivanja je nadograđen sa novih 30 topova i preko 11 kilometara cjevovoda, što je ujedno i najveći infrastrukturni projekat sistema za osnježivanje. U proljeće nastavljamo sa nadogradnjom sistema i izgradnjom novog akumulacionog jezera", rekao je Jasmin Mehić direktor ZOI'84.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je ponovno prvog dana nove sezone dodijelio besplatne ski pasova namijenjene isključivo djeci polaznicima ski i para-ski škola, sa ciljem da od ranih godina gaje ljubav prema zimskim sportovima. Ova inicijativa ima za cilj podsticanje fizičke aktivnosti i zdravog načina života među našim mladima, istakao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, koji je podijelio besplatne ski pasove izmamivši uzbuđenje i osmijehe na licima djece.

"Moramo njegovati i ulagati u ovo šta imamo, prvenstveno u nastavak obnove i izgradnje žičara, obnove voznog parka, uređenje staza, sistem osnježivanja i ostale infrastrukture. Trebamo biti ponosni i pričati o ljepotama i značaju Bjelašnice i same blizine sarajevskog aerodroma, hotela koji su finansijski prihvatljivi i sve su to mogućnosti još većeg razvoja turizma. I moram spomenuti da ćemo i ove sezone oficijelno biti domaćini FIS Europa Cupa pored ostalih zimskih dešavanja“ izjavio je ovim povodom ministar Kenan Magoda.

Na konferenciji za medije prisustvovao je i Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, koji je istakao da ministarstvo ima jasno opredjeljenje u kontekstu razvoja Bjelašnice i Igmana.

"S tim u vezi otkako sam ja na čelu ministarstva zaključili smo sporazume oko 20 miliona KM vrijednosti ulaganja ove godine, a jedan dobar dio će se vezivati za narednu godinu. Blizu smo i rješavanja novog regulacionog plana tj. izmjene i dopune postojećeg regulacionog plana iz 1982. godine što je neophodno da bismo se mogli dalje razvijati. Ukoliko usvojimo u što skorijem vremenu, a vjerujem da hoćemo onda pričamo o novim žičarama, novim gondolama, o novim ski stazama što će obogatiti ovaj prostor. Mi ovo vidimo kao važan i značajan projekat sa aspekta turizma. Razgovarali smo i sa predstavnicima ugostitelja, šta to njima treba da im izađemo u susret i kako njima pomoći da obogatimo ponudu. Nije se slučajno desilo i uvođenje novih avio linija sa svjetskim centrima", rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

Narednih sedmica OC Bjelašnica nastavlja sa pripremama drugih staza i otvaranju skijališta u punom kapacitetu. U susret obilježavanju 40 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, OC Bjelašnica je u punim pripremama za obilježavanja ove velike godišnjice kao i sa pripremama za evropsko takmičenje u alpskom skijanju FIS Europa Cup 2023/2024.

"Olimpijski centar Bjelašnica će 16. i 17. februara 2024. godine po drugi put biti domaćin FIS Europa Cupa u alpskom skijanju. Organizacija ovog velikog događaja po drugi put potvrđuje da je Bjelašnica zadovoljila visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS) što je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski centra i jasne strategije Uprave da OC Bjelašnicu vrati na listu važnih skijaških destinacija. Izuzetna je čast i velika odgovornost vidjeti Bjelašnicu u društvu najvećih skijaških centara", istakao je direktor ZOI'84 Jasmin Mehić.

Bjelašnica se vraća na mapu značajnih skijaških takmičarskih destinacija i destinacija vrhunskoga užitka skijanja. Iz organizacionog odbora poručuju da dođete i uživate u vrhunskom skijanju i zimskoj zabavi. Vidimo se na Bjelašnici.


Radno vrijeme ski kasa je od 8:30 do 15:00 svakog dana, dok je radno vrijeme žičara svakog radnog dana od 8:30 do 15:45. Kada je u pitanju noćno skijanje, ski kasa radi od četvrtka do subote u terminu od 18:30 do 21:00, dok su žičare u pogodnu od četvrtka do subote u terminu od 18:30 do 20:50.

Karte je moguće kupiti u ski centru Bjelašnica kao i putem webshopa.

(Biznis.ba)