BiH

Zvizdić na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Autor: Biznis.ba
Zvizdić na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvuje godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji ove godine okuplja oko 3.500 učesnika, 65 šefova država i vlada i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg.

Predsjedavajući Zvizdić je danas prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera „Vrhunac ili preokret za Evropu?“ na kojem se razgovaralo o potrebi jačanja EU i utvrđivanja vanjskopolitičkih prioriteta Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je prisustvovao i obraćanju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, koji je, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva UN biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogli privući kvalitetnije investicije i kako bi mogli poboljšati svoj privredni razvoj.

Zvizdić je prisustvovao i panelu Novi poticaji za Evropu na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Nizozemske, Španije i evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obracanju austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurza.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, predsjedavajući Zvizdic se susreo s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi sa promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka EU i NATO savezu.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao i sa Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije, i potvrdili su nastavak dobre saradnje između dvije države

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je predviđeno održavanje oko 350 sesija, a učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize.

Biznis.ba / FENA