BiH

Zvizdić otvorio 16. Sajam trešnje: Gradimo mostove i prijateljstva

Autor: Biznis.ba
Šesnaesti Sajam trešnje u Mostaru danas je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Govoreći o ovoj manifestaciji Zvizdić je rekao da je ona davno izašla iz okvira BiH, pozivajući prisutne da kupuju, a privrednike da proizvode i izvoze. Pohvalio je rast svih ekonomskih parametara, u BiH, kazavši da smo danas po mnogo čemu najbolji u regionu.

- Imali smo ove godine rast izvoza, vanjsku razmjenu po prvi put veću od 30 milijardi u godini, te najveći porast stranih investicija u jednoj godini. Posebno smo ponosni na rast broja novih radnih mjesta i na zapošljavanje mladih, što je jedan od ključeva daljeg razvoja naše zemlje, rekao je.

Napomenuo je i da smo danas jedan od najvećih izvoznika u regionu, da smo po broju povećanja broja turista 15. u svijetu, da raste izvoz, te da su oktobarski izbori usporili procese.

- Naš najveći cilj je članstvo u EU i koraci ka NATO savezu. Svi procesi idu u pozitivnom smjeru i zbog toga smo blagi optimisti, iako nismo do kraja zadovoljni, kazao je Zvizdić.
Partneri Sajma su Općina Čair i Skoplja i Općina Požega iz Srbije.

Prije otvorenja gradonačelnik Mostara i načelnik Čaira potpisali su sporazum o saradnji i prijateljstvu. Sajam je prvog dana i ove godine posjetilo više stotina građana Mostara i Hercegovine. Popratni programi i ove godine uključuju koncerte, druženja, te turnir u šahu na kojem će nastupiti najbolji šahisti iz općina koje u Mostaru imaju svoje izlagače.

Gradonačelnik Mostara obraćajući se prisutnim dana pozvao je na povezivanja i gradnju novih mostova, koji su u prošlosti možda bili i porušeni.

Biznis.ba