BiH

Zvizdić s čelnicima Brčkog razgovarao o ekonomskom razvoju i perspektivi mladih

Autor: Biznis.ba
Zvizdić s čelnicima Brčkog razgovarao o ekonomskom razvoju i perspektivi mladih

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas Brčko distrikt BiH, gdje se susreo s brčanskim gradonačelnikom Sinišom Milićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Esedom Kadrićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Brčkog Ivom Filipovićem.

Razgovarano je o ekonomskom razvoju, perspektivama mladih i saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH na razvojnim i infrastrukturnim projektima.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da Brčko distrikt može biti dobar primjer i paradigma iskazane pozitivne političke volje, dobre saradnje unutar političkih subjekata, naroda i građana u cilju pronalaženja najboljih rješenja za razvoj Brčko distrikta i za jačanje njegovih ekonomskih, društvenih kapaciteta i povećanje nivoa standarda svih građana, posebno mladih ljudi.

Istaknuo je da je pitanje odlaska mladih ljudi najveći makroekonomski problem s kojim se susrećemo u Bosni i Hercegovini. Dodao je da fokus djelovanja institucija jeste da se kreira pozitivna atmosferu unutar Bosne i Hercegovine koja će omogućiti ekonomski razvoj i zadržati mlade, obrazovane ljude s kvalitetnim vještinama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom sastanka razgovarano je i o zaobilaznici Brčko i o mostu na rijeci Savi u Brčkom, koji je ujedno i granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

"Jedan od bitnih elemenata ekonomskog razvoja jeste infrastruktura i tome smo danas posvetili najveću pažnju. Brčko distrikt se nalazi na dobroj poziciji i vi trebate da budete dio izgradnje infrastrukturne mreže BiH, posebno kada govorimo o izgradnji autoputeva, brzih cesta  i svakako, daljem razvoju Luke Brčko koja može biti značajan objekat unutar Dunavske inicijative ili veza sa skoro 16 zemalja srednje Evrope koje putem Dunava i Save mogu biti povezane", rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Kako je saopćeno iz Vlade Brčkog, brčanski gradonačelnik Siniša Milić kazao je kako je iskazana spremnost da nivo BiH u okviru budžeta podrži odgovarajuće projekte koji su od interesa za Distrikt i BiH.

"Prije svega to se najviše odnosi na oblast putne infrastrukture. Nezaobilazna tema bile su aktivnosti u vezi s gradnjom autoputa koji će dijelom prolaziti kroz Distrikt i radi se o značajnoj putnoj saobraćajnici koja je od ekonomskog, ali i ukupnog društvenog interesa i za BiH i našu lokalnu zajednicu. Također, mi smo sa svoje strane kandidovali i pitanje rekonstrukcije ili rješavanje problema graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske ovdje u Brčkom i tu smo naišli na razumijevanje i podršku od strane Vijeća ministara BiH", ustvrdio je Milić, dodajući da se na današnjem sastanku razgovaralo i o osiguravanju uslova za sprečavanje odlaska mladih s prostora Distrikta i BiH.

(Biznis.ba)