evropa

Austrija odustala od izdavanja obveznica zbog slabe potražnje

Autor: Biznis.ba
Austrija odustala od izdavanja obveznica zbog slabe potražnje
Foto: Arhiv

 Austrija je u srijedu odlučila ne nastaviti sa sindiciranom prodajom dugoročnih obveznica, što je najnoviji znak slabljenja apetita ulagača za tom vrstom vrijednosnih papira.

Nacionalna agencija za dug rekla je da će ići samo s ponudom petogodišnjeg duga, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem koji su željeli ostati anonimni. Ranije ove sedmice obratio se ulagačima kako bi izmjerio kamatu za dio svojih postojećih obveznica s dospijećem 2086., koje plaćaju kupon od 1,5%.

To je najnoviji dokaz slabije potražnje za dugoročnijim obveznicama u Evropi, gdje prodaja ponovno raste nakon zatišja sredinom godine. Transakcija s tri tranše za proizvođača pića Diaego Plc vidjela je najmanju ponudu za 20-godišnje obveznice, dok je nizozemski zajmodavac ING privukao daleko manju potražnju za dužom tranšom u odnosu na onu kraću.

Stratezi u Rabobanku procjenjivali su da će Austrija prikupiti do 4,5 milijardi eura (5 milijardi dolara) s petogodišnjim izdavanjem novčanica, čija se cijena očekuje u srijedu. Dosadašnja potražnja bila je slaba, s narudžbama manjim od polovice od 31,9 milijardi eura koliko je predviđeno za novu 15-godišnju garanciju u maju, prenosi SEEBbiz. 

Austrijsko ministarstvo finansija odbilo je odmah komentirisati dogovor.

Iako odluka pokazuje da se tržište ultradugih obveznica nije u potpunosti oporavilo od naleta visoke inflacije, ove godine postoji određena potražnja. Zemlja je u februaru, aprilu i junu privatno prodala tri tranše svoje stoljetne obveznice koja dospijeva 2120., za ukupno 550 miliona eura.

S&P Global Ratings prošle je sedmice potvrdio dugoročni dugoročni dužnički rejting Austrije na AA+, a firma je također podigla izglede na pozitivne sa stabilnih rekavši da ekonomija ostaje snažna.