Evropa

Beč unapređuje recikliranje otpada

Autor: Biznis.ba
Beč unapređuje recikliranje otpada
Foto: Ilustracija

U sklopu kontinuiranih inicijativa gradskih vlasti Beča za unapređenje održivosti i efikasne upotrebe resursa, vodeći pružalac kombinovanih usluga u Austriji, Wiener Netze, otvorio je inovativni sabirni centar za reciklažu.

Odlikuje ga poboljšana tehnologija za razvrstavanje otpada koja omogućava efikasnije rukovanje otpadom, dok QR kodovi na kontejnerima omogućuju brzo i precizno dokumentovanje transporta po dolasku na areal centar.

Zahvaljujući senzorima na kontejnerima omogućeno je daljinsko praćenje nivoa napunjenosti, pa dodatne vožnje radi provjere nisu potrebne. Nova hala, dimenzija 26x45 metara, visoka gotovo devet metara, predstavlja zamjenu za dva prethodna centra za reciklažu i olakšava saradnju 12 zaposlenika.

Na ovaj način više od 85 posto otpada sa gradilišta može biti ponovo iskorišteno. Više od 2.000 tona industrijskog otpada godišnje potiče od Wiener Netze, a više od 80 posto otpada iz sektora električne energije.

Osim investicija u recikliranje, Wiener Netze ulaže u razne projekte koji doprinose zaštiti okoliša, poput zelenih fasada, promjene pogonskih sistema vozila i inovativnih tehnika postavljanja cijevi koje smanjuju potrebu za iskopavanjima.

Ovaj korak prema efikasnijem upravljanju otpadom postavlja i nove standarde, predstavljajući značajan doprinos ciljevima zaštite okoliša i ekološke odgovornosti.

Wiener Netze isporučuje električnu energiju, plin, daljinsko grijanje i optičke komunikacije za više od dva miliona korisnika u Beču, dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda, saopćeno je iz Ureda grada Beča u Sarajevu.