digitalna granična provjera

Britanija ulaže 12,45 miliona eura kako bi pripremila luke za nove provjere EU-a

Autor: Biznis.ba
Britanija ulaže 12,45 miliona eura kako bi pripremila luke za nove provjere EU-a
Foto: Arhiv

Britanija će utrošiti više od 12,45 miliona eura kako bi pomogla lukama da se pripreme za novi sistem granične provjere Evropske unije nakon Brexita za državljane Ujedinjenog Kraljevstva koji ulaze u Uniju te kako bi smanjila rizik od čekanja i poremećaja, objavila je vlada te zemlje.

Više od četiri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo službeno napustilo EU, Unija bi ove jeseni trebala uvesti sistem digitalne granične provjere, poznat kao sustav ulaska i izlaska (EES), koji će ukloniti potrebu za ručnim skeniranjem putovnica.

Nova pravila zahtijevat će od osoba koje putuju iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja izvan EU-a da se prijave na granici, što uključuje skeniranje lica i uzimanje otisaka prstiju, stvaranje digitalnog zapisa koji povezuje putnu ispravu s identitetom osobe pomoću biometrije.

Nova britanska laburistička vlada je, prenosi Hina, nekoliko sedmica nakon stupanja na dužnost u julu upozorila da Britanija nije dovoljno pripremljena za nove provjere i da će vjerovatno doći do poremećaja.

Finansiranje će pomoći lukama da uspostave potrebnu tehnologiju, kao i da dovrše posao poput postavljanja kioska te zapošljavanja i obuke osoblja kako bi se pripremili za uvođenje tih provjera, rekla je vlada.

“Iako će EES provjere biti značajna promjena na granici EU-a, naporno radimo s Evropskom komisijom, državama članicama i lukama kako bismo bili dobro pripremljeni i sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakvu smetnju Britancima koji putuju u Evropu”, rekla je britanska ministrica za migracije i državljanstvo Seema Malhotra.

Luka Dover, Eurotunnel u Folkestoneu i Eurostar na stanici St Pancras u Londonu dobit će po 4,15 miliona eura, prenose Financije hr.

Britanija je glasala za izlazak iz EU-a 2016. godine, a formalno je izašla 31. januara 2020., iako je ostala na jedinstvenom evropskom tržištu do 2021. godine.