procjene

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure

Autor: Biznis.ba
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
Foto: Pexels

Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za finansije u ponedjeljak.


Britanci su izlazak iz EU-a izglasali 2016., ali tek su ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi opskrbni lanci funkcionisali.

Prva faza koja podrazumijeva uvođenje dodatnih certifikata stupila je na snagu 31. januara. Druga je počela 30. aprila uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. augusta, prenosi SEEbiz. 

Odbor navodi da je vlada procijenila kako će joj trebati šest milijardi dolara za 13 glavnih mjera koje bi trebale omogućiti protok roba preko granice i za unapređenje provedbe tih mjera u budućnosti.

Vlada je pet put odgađala primjenu punih graničnih kontrola od isteka prijelaznog perioda za izlazak iz Unije 31. decembra 2020.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatke troškove vladi i lukama te povećalo rizike za biosigurnost u Britaniji, naveo je odbor.