abi

Britanski osiguravatelji plaćaju rekordne odštete zbog klimatskih promjena

Autor: Biznis.ba
Britanski osiguravatelji plaćaju rekordne odštete zbog klimatskih promjena
Foto: Ilustracija

Osiguravatelji u Ujedinjenom Kraljevstvu su tokom drugog tromjesečja isplatili rekordne 1,4 milijarde funti zbog šteta nastalih uslijed vremenskih nepogoda, poput požara i poplava, posljedica klimatskih promjena, priopćilo je Udruženje britanskih osiguravatelja (ABI).


Prosječna cijena osiguranja doma u toj zemlji povećala se u drugom tromjesečju za 6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na 396 funti, a prosječna premija za kombiniranu policu poskočila je 19 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Vlasnici kuća i firmi u Ujedinjenom Kraljevstvu jednako se bore sa štetama uzrokovanim olujama, jakim kišama i zamrznutim cijevima. Zahtjevi za štete na domovima dosegnuli su u tom razdoblju 144 miliona funti, a to je peto tromjesečje zaredom u kojem su zahtjevi povezani s vremenskim neprilikama prelazili 100 miliona funti, izvijestio je danas ABI.

Povećane poplave u Britaniji zbog izlijevanja rijeka i začepljenih odvoda potaknule su osiguravatelje da odustanu od pružanja pokrića, posebno komercijalnih nekretnina i stanodavaca, poručuju iz udruženja, prenosi SEEbiz.

Udruženje je priopćilo i da je prijeko potrebna reforma sistema planiranja s fokusom na mjere prevencije, ključna za bolju zaštitu zemlje od klimatskih promjena.

- Hitna vladina akcija u rješavanju poplava površinskih voda i ulaganja u održavanje zaštite od poplava pomoći će u smanjenju budućih šteta od poplava, rekla je savjetnica ABI-ja Louise Clark.

London je bio među britanskim gradovima koje su u prošloj sedmici pogodile bujične poplave nakon olujnih ljetnih kiša, a s druge strane Atlantika je nekoliko jugoistočnih američkih država poplavljeno zbog tropske oluje Debby, ponovno podsjećajući osiguravatelje na sve veće rizike od klimatskih promjena i urbanizacije.