Niz je razloga

Ogroman skok cijene putera u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Ogroman skok cijene putera u Njemačkoj
Foto: Arhiv

Njemačka je velesila u EU i po proizvodnji putera, ali on i u ovoj zemlji postaje sve skuplji. Najprije je bio razlog opšte poskupljenje, ali sad je problem i u mlijeku.

I u hrvatskim samoposlugama u pravilu vidimo i puter iz Njemačke već i zato što je ta zemlja najveći proizvođač putera u Evropskoj uniji.

Po procjenama evropske statistike, Hrvatska je ove godine do augusta ponudila tržištu nešto preko 2.500 tona putera, Njemačka oko 130 puta više: 329.954 tona. S Njemačkom se još jedino mogu mjeriti Francuska (279.970 tona), Irska (189.260 tona) i Poljska (171.000 tona), dok Hrvatskoj jedina utjeha može biti Kipar: podataka o proizvodnji putera tamo uopšte nema.

Ali ta dominacija na evropskom tržištu putera neminovno znači i da kad u Njemačkoj puter postane skuplji, dublje u džep moraju da posegnu mnogi u EU. A on je tu premašio i dosadašnji rekord iz augustu 2023. za dobrih desetak centi i prosečna cijena u samoposluzi je u Njemačkoj 2,39 eura za uobičajeno pakovanje od 250 grama. Potrošači u Hrvatskoj znaju da je tamo najmanje desetak centi skuplji, ali valjda i uvoznici žele tu da pokupe kajmak.

Hans Jurgen Suferlain iz Udruženja proizvođača mlijeka Bavarske objašnjava kako je problem i neuobičajeno mali udio masti u mlijeku - a to je puter. U načelu, udio masti u mlijeku se mijenja tokom godišnjih doba, ali da je taj udio još od februara ostao ispod normalnog nivoa je "atipično", kaže ovaj proizvođač.

Naizgled, to smanjenje ne izgleda veliko: između 0,01 i 0,04% i to na čitavom prostoru Njemačke.