ljetna rasprodaja

Cijene u britanskim trgovinama pale prvi put u tri godine

Autor: Biznis.ba
Cijene u britanskim trgovinama pale prvi put u tri godine
Foto: Ilustracija

Cijene u britanskim trgovinama smanjile su se u augustu na godišnjoj razini po prvi puta nakon oktobra 2021. godine, ponajviše zbog ljetnih rasprodaja odjeće i kućanskih potrepština, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Udruženje britanskih maloprodajnih kompanija (BRC) priopćila je da su cijene u trgovinama u ovom mjesecu pale za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon povećanja za 0,2 posto u julu.

Cijene neprehrambenih proizvoda su pale 1,5 posto, što je najveći pad u nešto više od tri godine, prenosi SEEbiz. Cijene hrane su se povećale 2,0 posto, sporije u odnosu na 2,3-postotni rast u julu i najsporije od novembra 2021.

"Inflacija maloprodajnih cijena ponovno je u augustu oslabila jer su mnogi trgovci neprehrambenih proizvoda zadržali promotivne akcije", rekao je Mike Watkins iz kompanije za istraživanje tržišta NielsenIQ.

"Trgovci hranom uveli su više sniženja cijena kako bi povećali prodaju tokom 'sportskog ljeta'", dodao je Watkins, podsjećajući na Olimpijske igre u Parizu i nogometno prvenstvo Euro 2024.