Evropa

Daily Sabah: 2024. će biti uzbudljiva za Tursku na ekonomskom planu

Autor: Biznis.ba
Daily Sabah: 2024. će biti uzbudljiva za Tursku na ekonomskom planu
Turska_nafta_brod _Yavuz_AA

Britanski ekonomista i viši strateg za tržišta u razvoju kompanije BlueBay Asset Management Timothy Ash izrazio je u nedjelju optimizam u pogledu pozitivnih kretanja u turskoj ekonomiji, ističući "2024. bi mogla biti zaista uzbudljiva godina za Tursku".

Ash je, govoreći na Svjetskom forumu TRT 2023 u Istanbulu, u intervjuu za Anadolu Agency (AA) ocijenio ekonomska kretanja u Turskoj, ističući povećano povjerenje iz inostranstva s promjenom ekonomskog upravljanja.

Ash je spomenuo da su ulaganja u tehnologiju i demografska struktura "obećavajuća" za Tursku.

On je naveo da se međunarodni investitori nestrpljivo vraćaju u Tursku predviđajući da će se lira stabilizovati sljedeće godine, a da će početi proces deflacije.

Opisujući Tursku kao proizvodnu bazu, Ash je reklamirao politiku novih ekonomskih timova, rekavši: "Sa novim timom za ekonomsku politiku i sveobuhvatnom i uvjerljivom politikom koju vode (ministar trezora i finansija) Mehmet Şimşek i (Centralna banka Republike Guverner Turske Hafize) Gaye Erkan, vidjeli smo sveobuhvatne i uvjerljive politike. Vjerujemo u ovu priču. I dalje mislimo da ima smisla ulagati ovdje u smislu vještina i proizvodnje."

Skrećući pažnju na veličinu ulaganja u bespilotne letjelice (UAV) i vojnu tehnologiju, Ash je također naglasio brzi napredak Turske u odnosu na konkurente u proizvodnji električnih vozila i rastu u turizmu.

- Türkiye ima mladu i dinamičnu populaciju. Turci žele tehnologiju. Pogledajte reakciju na tehnologiju bespilotnih letjelica, pogledajte Teknofest, koliko mladih Turaka ima. Postoji jako dobar bankarski sektor i vrlo dobar proizvodni sektor. Zapravo, ona je u dobroj (strateškoj) poziciji. Turska proizvodi i izvozi neke stvari, objasnio je on.


Nadalje, Ash je izrazio da će proces dezinflacije početi u Turskoj i da će lira dobiti stabilnost, rekavši: " Inflacija se smanjuje. Lira će početi da dobija stabilnost i mislim da će to vratiti novac Turskoj. "


Što se tiče bliske budućnosti i izražavanja želje međunarodnog poslovnog svijeta da ponovo investira u Tursku, Ash je rekao: "2024. bi mogla biti zaista uzbudljiva godina za Tursku. Čitao sam izvještaje međunarodnih banaka o Turskoj. Milijarde dolara su zarađene od turizma, što je Odlično za rast. Dobro je za zapošljavanje. Dobro je za tekući račun, što doprinosi makrofinansijskoj stabilnosti."

Druge finansijske institucije, uključujući Amundija, najvećeg evropskog menadžera sredstava, ranije su izjavile za Reuters da su počele da se vraćaju u tursku liru. Istovremeno, zvaničnici centralne banke rekli su da sredstva počinju stizati i od velikih institucionalnih investitora sa sjedištem u SAD-u.

Neke velike banke, uključujući Deutsche Bank i JPMorgan, preporučuju klijentima da preispitaju tursku imovinu, a prva je rekla da bi instrumenti denominirani u lirama mogli biti jedan od najboljih trgovanja među tržištima u razvoju u 2024. godini.