ekonomista i političar

Draghi: EU mora investirati 800 milijardi eura godišnje

Autor: Biznis.ba
Draghi: EU mora investirati 800 milijardi eura godišnje
Foto: Ilustracija

Evropska unija treba do 800 milijardi eura (884 milijarde dolara) dodatnih ulaganja godišnje kako bi ispunila svoje ključne konkurentne i klimatske ciljeve, navodi se u izvještaju ekonomista i političara Marija Draghija.


Ciljevi bloka za jačanje svoje geopolitičke važnosti, socijalne jednakosti i dekarbonizacije ugroženi su slabim ekonomskim rastom i produktivnošću u usporedbi sa SAD-om i Kinom, navodi se u izvještaju.

Opsežna studija koju je vodio Draghi — koji je prethodno bio premijer Italije i predsjednik Evropske centralne banke tokom dužničke krize u eurozoni — utvrdila je da prioriteti EU-a moraju uključivati smanjenje cijena energije, jačanje konkurentnosti, koordinaciju industrijske politike i povećanje ulaganja u obranu .

EU se također mora prilagoditi svijetu u kojem "ovisnosti postaju ranjivosti i više se ne može oslanjati na druge za svoju sigurnost", navodi se u izvještaju, navodeći ovisnost EU o Kini za ključne minerale i kinesko oslanjanje na EU za apsorpciju industrijski višak kapaciteta, prenosi SEEbiz. 

Visoka razina trgovinske otvorenosti EU-a ostavit će je izloženom ako se trendovi prema autonomiji opskrbnog lanca ubrzaju, nastavlja se u izvještaju. Otprilike 40% evropskog uvoza dolazi od malog broja dobavljača koje je teško zamijeniti, a oko polovice ovog volumena potječe iz zemalja s kojima blok nije "strateški usklađen", kaže se.

“EU će morati razviti istinsku “vanjsku ekonomsku politiku” koja koordinira povlaštene trgovinske sporazume i izravna ulaganja s nacijama bogatim resursima, stvaranje zaliha u odabranim kritičnim područjima i stvaranje industrijskih partnerstava kako bi se osigurao opskrbni lanac ključne tehnologije”, stoji u izvještaju.

EU će morati osigurati da se ovisnosti ne povećavaju i nastojati "iskoristiti potencijal domaćih resursa kroz rudarenje, recikliranje i inovacije u alternativnim materijalima".

Ostali ciljevi uključuju potpunu provedbu jedinstvenog tržišta, koje uključuje 440 miliona potrošača i 23 miliona firmi, smanjenjem trvenja u trgovini.

Unija također mora nastojati osigurati da njegova politika tržišnog natjecanja ne postane "prepreka evropskim ciljevima", osobito u tehnološkom sektoru.

Evropska koalicija također mora olakšati "ogromne investicijske potrebe neviđene pola stoljeća u Evropi", kroz mješavinu privatnog financiranja i javne potpore. EU u međuvremenu pati od "inovacijskog deficita" koji se mora riješiti kroz reforme financiranja i politike istraživanja i razvoja, navodi se u izvještaju.