procjene

EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog

Autor: Biznis.ba
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
Foto: Unsplash

Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Evropske unije.

Evropska komisija priopćila je u srijedu da će godišnja inflacija u monetarnoj uniji ove godine pasti na 2,5 posto, prije nego što dostigne cilj Evropske centralne banke od dva posto u drugoj polovici 2025., javlja Financial Times. U svojoj prethodnoj prognozi u februaru, Komisija je predvidjela pad na 2,7 posto u 2024. i 2,2 posto sljedeće godine.

EK i dalje očekuje da će ekonomija zone jedinstvene valute ove godine rasti za 0,8 posto, ali je za Evropsku uniju prognozirala nešto snažniji rast od jedan posto u 2024., što je 0,1 posto više od prethodnih procjena. Lani je rast za oba područja iznosio 0,4 posto.

“Vjerujemo da smo preokrenuli situaciju”, rekao je evropski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

"Očekujemo ubrzanje rasta ove i sljedeće godine." U međuvremenu će inflacija dodatno pasti i iduće godine dostignuti cilj ECB-a”, rekao je evropski povjerenik, prenosi SEEbiz.

U svojoj proljetnoj prognozi EK je navela da je pad inflacije brži od očekivanog rezultat slabijih cijena roba, uglavnom zbog "blažeg od očekivanog" utjecaja poremećaja u trgovini na Crvenom moru. Ekonomija eurozone pokazalo je znakove oporavka u prvom kvartalu ove godine kada je njegov BDP porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.