stagnacija

Ekonomska aktivnost u eurozoni u julu bez većih promjena

Autor: Biznis.ba
Ekonomska aktivnost u eurozoni u julu bez većih promjena
Foto: Ilustracija

Ekonomska aktivnost u europodručju u julu je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke firme S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je s junskih 50,9 bodova na 50,1 bod, dosegnuvši najnižu razinu u pet mjeseci. PMI vrijednost iznad 50 bodova označava rast aktivnosti, a ispod 50 pad.

Kada je izvještaj objavljen, glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia zapitao se radi li se o ljetnom zatišju. "Čini se da je tako, jer se ekonomija u eurozoni jedva pomakla u julu", rekao je, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Prema njegovim riječima, situacija se pogoršala uglavnom u sektoru proizvodnje. Vrijednost indeksa u prerađivačkim djelatnostima smanjena je s 45,8 na 45,6 bodova na mjesečnoj razini, što je najniža razina u sedam mjeseci i ukazuje na daljnju kontrakciju.

U uslužnom je pak sektoru već šesti mjesec zaredom zabilježen rast aktivnosti, ali je PMI indeks u tom sektoru ipak smanjen s junskih 52,8 bodova na 51,9 bodova, prenosi SEEbiz.

Ipak, de la Rubia procjenjuje da je u trećem tromjesečju i dalje moguć rast eurskog BDP-a.

Najveće ekonomije u europodručju, Njemačka i Francuska, prošle su ispod prosjeka u usporedbi sa širom regijom, također rezimira izvještaj AFP. Njemački PMI pao je na 48,7 bodova nakon što je u junu iznosio 50,4 boda. U Francuskoj je pak porastao s 48,2 boda u junu na 49,5 bodova. Francuska ekonomija uglavnom pokreće potrošnja na Olimpijske igre u Parizu, objasnio je de la Rubia