Evropa

Ekonomski institut: Budžetske uštede zakočit će rast njemačke privrede u 2024.

Autor: Biznis.ba
Ekonomski institut: Budžetske uštede zakočit će rast njemačke privrede u 2024.
Foto: Unsplash

Smanjeni posticaji i pomoć građanima i kompanijama zbog budžetskih ušteda bit će kočnica njemačkoj ekonomiji u 2024. godini, procjenjuje institut Ifo, smanjivši blago procjenu rasta aktivnosti.

Institut sada očekuje da će najveća evropsko ekonomija u ovoj godini porasti za 0.7 posto. U decembru procijenili su rast na 0.9 posto, a u septembru na 1.4 posto.

U 2023. njemački BDP smanjio se za 0.3 posto.

U decembru još nije bilo jasno koliko će se smanjiti budžetski rashodi odnosno povećati porezi, objašnjavaju u institutu, dodajući da su zato u neutralnom scenariju polazili od pretpostavke o provedbi svih planiranih budžetskih mjera, unatoč rupi u budžetu.

Budući da je ipak bilo jasno da će biti potrebne dodatne mjere konsolidacije kako bi se rupa zatvorila, decembarske prognoze uključivale su i scenari rizika koji je skicirao posljedice u ekonomiju u slučaju smanjivanja potrošnje za 20 milijardi eura, dodaju.

"Odbor njemačkog parlamenta za proračun postigao je u međuvremenu dogovor o saveznom budžetu i mi procjenjujemo da su usvojili dodatne uštede od nešto manje od 19 milijardi eura", rekao je Timo Wollmershaeuser, dio odjela za prognoze.

"Kompanije i domaćinstva snosit će veći teret ili će dobivati manje pomoći, a vladina potrošnja bit će smanjena. To znači da je ukupni iznos (ušteda - op. ur.) otprilike u skladu s našim decembarskim procjenama u scenariju rizika za 2024.", dodao je Wollmershaeuser.

U odgovarajućem iznosu smanjit će se vjerojatno i vrijednost BDP-a, objasnio je.

Vlada je bila prisiljena smanjiti potrošnju zbog 'budžetske rupe' koju je otvorila presuda ustavnog suda o nenamjenskom prebacivanju novca iz fonda za ublažavanje posljedica pandemije.

Neki ekonomisti trenutno iznose još pesimističnije prognoze ekonomskog rasta u 2024. pa tako institut IMK, blizak sindikatima, predviđa da će se aktivnost i u ovoj godini smanjiti za 0.3 posto.