Evropa

EU donijela novi zakon: Odgovor na sve agresivnije poteze Kine

Autor: Biznis.ba
EU donijela novi zakon: Odgovor na sve agresivnije poteze Kine
EU-i-Kina

Europarlamentarci su odobrili velikom većinom glasova Evropski akt o kritičnim sirovinama, čiji je glavni cilj diverzificirati izvore i smanjiti ovisnost o trećim zemljama, među kojima je najistaknutija Kina, u području kritičnih sirovina koje su ključne za evropsku zelenu tranziciju.

Zakon je, istaknula je izvjestiteljica Nicola Beer, odgovor na geopolitička previranja poput ruske invazije na Ukrajinu i „sve agresivnijeg nastupanja Kine“. Kina je nedavno donijela odluku o graničenju izvoza grafita, što ukazuje na to da EU mora raditi na ostvarenju strateškog suvereniteta, kazala je zastupnica u liberalnom klubu Obnovimo Evropu, piše HINA.

- Ovo je doista zakon koji postavlja temelj za sigurnu opskrbu Europe kritičnim sirovinama, a tako i za digitalnu i zelenu tranziciju i održivo gospodarstvo. Ovo je zakonski temelj koji daje investicijske poticaje, pojednostavljuje izdavanje dozvola za ulagače i poduzeća, dodala je njemačka europarlamentarka.

Spomenutim se zakonom želi ojačati lance opskrbe za opskrbu kritičnim sirovinama te ojačati evropske kapacitete rudarenja, rafiniranja, prerade i recikliranja kritičkih sirovina. Predviđeno je i financiranje istraživanja novih tehnologija za bolje korištenje kritičnih sirovina. Kritične sirovine poput litija ključne su za električne automobile.

Grčka europarlamentarka Anna-Michelle Asimakopoulou, potpredsjednica odbora za međunarodnu trgovinu, naglasila je kako su kritičke sirovine ključne za zelenu tranziciju. Spomenuti će zakon pak povećati njihovu dostupnost i pomoći EU da „smanji ovisnost o jednom proizvođaču“, kazala je Asimakopoulou.

- EU je spremna pozabaviti se slabim točkama u lancu opskrbe, dodala je, istaknuvši da je rješenje i veća proizvodnja u Europi.

Povjerenik Evropske komisije za unutaršnje tržište Thierry Breton poručio je kako EU „mora smanjiti ovisnost te učiniti opskrbu sigurnijom i održivijom“. Zakon su zbog rudarenja kritizirali klub zastupnika Ljevica i Zeleni, dok su ga drugi podržali.

- Sada se dovodi u pitanje zelena tranzicija zbog velikih rudarskih aktivnosti diljem svijeta, kazao je zastupnik Ljevice Miguel Urban Crespo.

Švedski zastupnik Zelenih Ville Niinisto kazao je kako se zakonom omogućuje da Komisija može „odvesti određenu državu članicu u smjeru protivnom očuvanju okoliša“. „Zelenu tranziciju ne možemo provesti nauštrb okoliša“, poručio je.

Švedska zastupnica Sara Skyttedal poručila mu je kako je zelena tranzicija nemoguća ako se sve sirovine uvoze iz Kine ili Afrike.

U raspravi je sudjelovala hrvatska europarlamentarka Romana Jerković koja je poručila kako privreda zemalja EU „dugoročno ne mogu funkcionirati bez sigurne, konkurentne i ekološki prihvatljive opskrbe kritičnim sirovinama“.

- Stoga je strateška autonomija u svim sektorima od iznimne važnosti za budućnost naše evropske obitelji. Poučeni iskustvom i ovisnosti o ruskim energentima, ove sedmice u Evropskom parlamentu odgovaramo na sve agresivnije kineske trgovinske prakse i usvajamo zakon kojim smanjujemo vlastitu ovisnost učinkovitijom uporabom resursa, održivim proizvodima i inovacijama, kazala je Jerković.

- Ako želimo ostvariti ciljeve evropskog zelenog plana, moramo osigurati lance opskrbe kritičnim sirovinama te usporedno ublažiti posljedice povećane potražnje za njima boljom učinkovitošću i recikliranjem postojećih ruda. Usvajanjem ovog zakona korak smo bliže postizanju evropske strateške autonomije i jačanju vlastite pozicije u trenutnom, ali i u budućim geopolitičkim previranjima, dodala je.