Politico

EU htjela uvesti sankcije na ruski plin, Njemačka blokirala odluku

Autor: Biznis.ba
EU htjela uvesti sankcije na ruski plin, Njemačka blokirala odluku
Vladimir Putin

Zemlje Evropske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi šestero diplomata EU.

Dogovor je, naime, blokirala Njemačka.

Paket sankcija je trebao zabraniti zemljama ponovan izvoz ruskog LNG-a iz EU luka te finansiranje planiranih arktičkih i baltičkih LNG terminala.

"Do sada se govorilo da uvijek trebamo kriviti Mađarsku, ali ovog puta je krivac Njemačka", rekao je jedan diplomat upoznat s raspravama o paketu, aludirajući na prijašnja blokiranja sankcija od Mađarske.

Belgija, koja trenutno predsjeda EU pregovorima, bila je prisiljena podijeliti razgovore o sankcijama u dvije odvojene rasprave usred njemačkog protivljenja novim sankcijama Bjelorusiji, piše Politico.

Njemačka je blokirala paket dok su lideri G7 održavali summit u Italiji. Ovo je trebao biti 14. paket sankcija koji su podržale zemlje članice EU otkako je Rusija provela agresiju na Ukrajinu u februaru 2022.

Berlin je brinulo proširenje sankcija zbog kojih kompanije iz EU moraju osigurati da njihovi kupci ne mogu prodavati sankcionisanu robu Moskvi. Prethodno se takva klauzula primjenjivala samo na vatreno oružje, vojnu opremu i robu s dvojnom namjenom - koja ima i vojnu i civilnu primjenu.

Njemačka je smatrala da će proširenje klauzule na više civilnih proizvoda, poput hemikalija ili mašina za obradu metala, opteretiti male kompanije u zemlji.

Evropska komisija pregovara s njemačkim kancelarom i pokušava ga uvjeriti da povuče veto, rekao je jedan od diplomata, koji je kao i ostali, zatražio da ostane anoniman.

Uzrok zastoju je raskol u trostranačkoj koaliciji lijevog centra socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock do jučer poslijepodne nije znala reći hoće li Berlin podržati paket. Baerbock je na konferenciji za novinare otvoreno pozvala na dodatne sankcije Bjelorusiji, prenosi Index.hr.

"Moramo poduzeti snažnije mjere protiv zaobilaženja sankcija na koje nailazimo posljednjih mjeseci. A to se prije svega odnosi na Bjelorusiju", rekla je Baerbock, čiji Zeleni podržavaju oštrije sankcije.

Jedan zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova je anonimno komentarisao kako je zabrinut da bi neodobravanje novih sankcija naštetilo pokušajima Njemačke da ponovno pridobije evropsko povjerenje nakon što je godinama branila svoju politiku prema Rusiji.

Berlin je u međuvremenu blokirao i krpanje rupe u zakonu koja bi omogućila tranzit robe visoke klase, uključujući luksuzne automobile, iz Bjelorusije u Rusiju, prisiljavajući Belgiju da pokrene odvojene pregovore.