cop29

EU ima novi cilj za finansiranje klime

Autor: Biznis.ba
EU ima novi cilj za finansiranje klime
Foto: Unsplash

​Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.


U nacrtu u koji je "Reuters" imao uvid, a koji bi mogao da se promijeni prije nego što ga zemlje EU finalizuju u oktobru, navodi se da se blok nada da će na COP29 postići dogovor o novom globalnom cilju za finansiranje klime.

Međutim, on je pokazao da će Brisel imati i druge zahtjeve, uključujući da zemlje značajno pojačaju svoje napore za smanjenje emisije štetnih gasova tako što će slijediti dogovor postignut na prošlogodišnjem samitu COP28 u Dubaiju o "prelasku sa fosilnih goriva".    

Sve zemlje treba da rade na novim nacionalnim klimatskim obećanjima "usklađenim sa ciljem postizanja smanjenja temperature u iznosu od 1.5 stepena Celzijusa i ciljevima energetske tranzicije koji su dogovoreni u Dubaiju, posebno prelaskom sa fosilnih goriva, uz utrostručenje kapaciteta obnovljive energije i udvostručenje godišnjih dobitaka energetske efikasnosti do 2030.", navedeno je u nacrtu, prenosi B92.    

Ovogodišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi u Bakuu, u Azerbejdžanu, u novembru, trebalo bi da bude fokusiran na finansije, pri čemu su velike ekonomije poput 27 zemalja EU pod pritiskom da pristanu da izdvoje više novca za pomoć siromašnijim zemljama da se izbore sa klimatskim promjenama, navela je agencija.