od danas

EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine

Autor: Biznis.ba
EU ponovo uvodi carine na uvoz hrane iz Ukrajine
Foto: Ilustracija

Evropska unija ponovo će od danas uvesti carine na uvoz šećera i jaja iz Ukrajine, koristeći „hitnu kočnicu“, mehanizam koji je osmišljen da umiri farmere koji su protestovali širom EU ranije ove godine. Ovaj potez dolazi samo dva dana nakon što je EU formalno započela pregovore o članstvu sa Kijevom.

Carine od 89 eura po toni ukrajinske ovsene kaše ponovo su uvedene prošle nedelje i trajat će do juna 2025. godine, a slična odluka o jajima i šećeru je predviđena za petak, prema riječima dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom. Ponovno uvođenje carina naglašava koliko će pregovori o pristupanju Kijeva biti teški, ocjenjuje Financial Times.

Ukrajina je poljoprivredna sila koja može da proizvodi hranu jeftinije od država članica EU i mogla bi da postane glavni korisnik poljoprivrednih subvencija, što je pozicija koju trenutno drži Francuska.

Brisel je pristao da ukine sve carine i kvote na ukrajinski uvoz hrane u junu 2022. godine, četiri mjeseca nakon početka rata kako bi povećao prihode Kijeva. Međutim, u roku od nekoliko mjeseci, farmeri u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i drugim susjednim zemljama žalili su se da im je ukrajinski uvoz preplavio tržište i izgurao ih u drugi plan.

Ove zemlje su jednostrano uvele embargo na mnoge poljoprivredne proizvode iz Ukrajine, dopuštajući njihov ulazak samo za dalji tranzit, čime su prekršili zakon EU. Države članice EU produžile su režim slobodne trgovine do 2025. godine, ali su uvele ograničenja kao odgovor na proteste domaćih farmera.

EU namjerava da ponovo uvede carine na ukrajinsku živinu, jaja, šećer, ovas, kukuruz, med i zrno, ako količine premaše prosječan uvoz iz 2022. i 2023. godine. Ovas je već dostigao taj nivo, sa više od 6.440 tona uvezenih od 1. januara, a sada i jaja i šećer.