Brisel

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Autor: Biznis.ba
EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode
Agencije

Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su u srijedu dogovor o produženju uvoza hrane, bez carina, iz Ukrajine, uz "uravnotežen pristup između podrške Ukrajini i zaštite poljoprivrednih tržišta EU", saopćilo je belgijsko predsjedništvo EU.

Dogovor će sada ići na odobrenje Evropskom parlamentu, s ciljem "brzog sporazuma", navelo je belgijsko predsjedništvo u objavi na platformi društvene mreže X.

EU je postigla privremeni sporazum o tom pitanju prošle sedmice, ali su Francuska i Poljska saopćile da planirana ograničenja ne idu dovoljno daleko i zalažu su se za daljnje ograničavanje kako bi se spriječilo ono što nazivaju destabilizacijom poljoprivrednih tržišta EU.

Diplomata EU upoznat s novim sporazumom kazao je da je sličan sporazumu od prošle sedmice, ali je promijenio referentni period koji se koristi za određivanje kada će se primijeniti “kočnica u slučaju nužde” koja nameće carine na neke proizvode.

Prvobitni sporazum predviđao je da će carine biti uvedene na živinu, jaja, šećer, zob, kukuruz, med ako uvoz premaši prosječne nivoe iz 2022. i 2023. godine.

Novi kompromis proširuje referentni period na drugi semestar 2021. godine, kazao je diplomata.

Nijedan proizvod nije dodan na listu onih koji bi bili izloženi kočnici u slučaju nužde, dodao je diplomata, prenosi Reuters.