summit "odaberi francusku"

Francuska će dobiti 15 milijardi eura stranih ulaganja

Autor: Biznis.ba
Francuska će dobiti 15 milijardi eura stranih ulaganja
Foto: Unsplash

Ovogodišnji summit “Odaberi Francusku”, događaj čiji je cilj privlačenje stranih ulaganja, rezultirat će ulaganjima u vrijednosti od 15 milijardi eura, što je više u odnosu na iznos od 13 milijardi eura u 2023., priopćilo je francusko predsjedništvo.

Summit ima za cilj ojačati reputaciju Pariza kao vodećeg europskog poslovnog središta budući da se Francuska, druga najveća ekonomija u eurozoni, suočava s problemima zbog proračunskog deficita i slabe ekonomije rasta u prvom tromjesečju. Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas otvara summit.

Pariz je također zaostajao za New Yorkom i Londonom kao globalnim finansijskim središtima. Istraživanje firme Z/Yen objavljeno u martu 2024. proglasilo je New York najvećim finansijskim središtem svijeta, s Londonom na drugom mjestu.

Francusko predsjedništvo priopćilo je da strana ulaganja dolaze iz 56 različitih poslovnih projekata, uključujući sektore tehnologije, umjetne inteligencije (AI) i finansija, prenose Financije hr.

Microsoft je kazao da će uložiti četiri milijarde eura u Francusku, dok je tijekom vikenda Francuska rekla da će Amazon najaviti ulaganje od 1,2 milijarde eura na summitu.

Zdravstvene firme Pfizer i AstraZeneca također su najavile ulaganja u ukupnom iznosu od gotovo milijardu dolara.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire sastat će se s izvršnim direktorima JPMorgana, Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, između ostalih.