Nezadovoljstvo reformama

Gotovo 300.000 nezadovoljnih radnika u Finskoj izlazi na proteste

Autor: Biznis.ba
Gotovo 300.000 nezadovoljnih radnika u Finskoj izlazi na proteste
Foto: Yel.fi

Gotovo 300.000 finskih radnika započet će danas dvodnevni štrajk u znak protesta protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sistemu socijalne zaštite.

Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajkovi danas i sutra zaustaviti velik dio finskog avio prometa, utjecati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

- Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi, rekao je za Reuters predsjednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarkko Eloranta.

Posljednjih su mjeseci radnički sindikati protestvovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane. Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustraje tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

Glavni industrijski lobi EK i vlada kritizirali su štrajkove, rekavši da su reforme potrebne kako bi se finska ekonomija izjednačila sa zemljama s kojima se uspoređuje, poput Švedske.

- Reforme su neophodne, a sindikati nisu ponudili nikakvu alternativu za ispravljanje naše alarmantne ekonomske situacije, izjavio je izvršni direktor lobija EK Jyri Hakamies.

Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2.29 miliona ljudi zaposlenih u Finskoj, prema službenoj statistici iz 2023. Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair u ponedjeljak je saopćio da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok će ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou isporučivati manje benzina i dizela otprilike sedmicu.

Krovni sindikat visokoobrazovanih radnika Akava pozvao je vladu da ne odustaje od finske tradicije pregovaranja. "Nakon ove političke akcije vlada je sada prisiljena razmotriti hoće li sindikati morati nastaviti sa štrajkom i koliko se oni mogu proširiti", rekao je glasnogovornik Akave Jyrki Kemppainen.