Donesena odluka

Grci mijenjaju pravila na plažama, turistima će se svidjeti

Autor: Biznis.ba
Grci mijenjaju pravila na plažama, turistima će se svidjeti
Foto: Grčka

Vlada Grčke odlučila je da stane na put prenatrpanim plažama sa mnogo ležaljki i ugostiteljskih objekata.

Grci najavljuju da više neće biti plaža na kojima turisti ne smiju postaviti vlastite suncobrane i raširiti peškire.

Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora biti dostupna svima, dok u drugoj polovini mogu biti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima, poručio je u izjavi za RTS direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

S druge strane, u Grčkoj je poskupjela boravišna taksa, pa se očekuje da i cijene smještaja budu nešto više.

Vijest da u Grčkoj više neće biti plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir, dobra je i za strane turiste i za građane Grčke koji su tu inicijativu pokrenuli prošle sezone, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

"Moram reći da je ovo inicijativa, jer je još uvijek nismo dobili zvanično, ali neki mediji su već prenijeli u Grčkoj i ovdje, pa da vjerujemo da će to zaista tako biti", rekao je Seničić za RTS.

Prema njegovim riječima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima, ležaljkama – onim na što su turisti najčešće navikli.

"Na plažama u posebnim cjelinama, takozvanim ekološkim natur sredinama, a ima ih i na sjeveru Grčke gdje boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 posto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 posto će biti dostupna svima", rekao je Seničić.

Na pitanje da li će to utjecati na porast cijena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike.