EVROPA

Grčka osniva stabilizacioni fond za ulaganje u infrastrukturne i zelene projekte

Autor: Biznis.ba
Grčka osniva stabilizacioni fond za ulaganje u infrastrukturne i zelene projekte
Foto: Unsplash

Grčka planira da osnuje državni stabilizacioni fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturne i zelene projekte, rekao je ministar finansija Kostis Hatzidakis.

Fond će uložiti prihode od prodaje imovine koja je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalne usluge, objasnio je ministar na konferenciji za novinare predstavljajući plan vlade, piše Seebiz.

Prema njegovim riječima, početni kapital fonda iznosit će 300 mil EUR, a prihod od prodaje imovine bit će uložen u finansiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije.

- Angažovali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond - rekao je Hatzidakis.

Blackrock je američki fond, najveći na svijetu u segmentu upravljanja imovinom.

Grčka agencija za privatizaciju HRADF i fond za spasavanje banaka HFSF bit će spojeni u državnu holding kompaniju Hellenic Corporation Assets and Participations (HCAP), koja je osnovana 2016. godine i upravlja podružnicama državnih komunalnih preduzeća i vlasničkim udelima u kompanijama.

- Agencija i dva fonda su do sada prodajom imovine i udjela u bankama stekli ukupno deset milijardi eura za potrebe smanjenja grčkog duga tokom krize od 2010. do 2018. godine - rekao je ministar.

Fond za spasavanje banaka je nedavno u potpunosti privatizovao tri grčka kreditora, a do kraja godine planira da proda preostalih 18% akcija Narodne banke i 72,5% Atika banke.