zvanično

Grčka uvela šestodnevnu radnu sedmicu

Autor: Biznis.ba
Grčka uvela šestodnevnu radnu sedmicu
Foto: Unsplash

Dok neke kompanije širom svijeta razmatraju ideju o uvođenju kraće radne sedmice, zaposleni u Grčkoj su obaviješteni da mogu raditi šesti dan.

Nakon što je nadmašila ostale Evropljane po ekonomskom rastu, država koja je nekada bila u centru najteže finansijske krize na kontinentu, ponovo je preokrenula trend uvodeći radnu sedmicu od 48 sati, s ciljem povećanja produktivnosti. Ova mjera, koju sindikati nazivaju “varvarskom”, stupila je na snagu u ponedjeljak.

“To nema nikakvog smisla”, rekao je Akis Sotiropoulos iz sindikata državnih službenika Adedi.

“Dok gotovo svaka druga civilizovana zemlja uvodi četvorodnevnu radnu sedmicu, Grčka ide u suprotnom smjeru.”

Vlada premijera Kiriakosa Micotakisa kaže da je inicijativa postala neophodna zbog dvostruke opasnosti od smanjenja broja stanovnika i nedostatka kvalifikovanih radnika. Prije nego što je objavio zakon, Micotakis je tu projektovanu demografsku promjenu opisao kao “tempiranu bombu”.

Procjenjuje se da je oko 500.000 uglavnom mladih obrazovanih Grka emigriralo od kada je dugotrajna dužnička kriza izbila krajem 2009. godine.

Zvaničnici kažu da će se šestodnevna šema primjenjivati samo na privatna preduzeća koja pružaju usluge 24 sata dnevno. U okviru produžene radne sedmice, zaposlenima u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima bit će ponuđena opcija da rade dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smjenu, uz dodatak od 40 odsto na dnevnu zaradu, prenosi Bankar me.

Bilo koji izbor, tvrdi centristička vlada, riješiće problem neplaćanja prekovremenog rada zaposlenima, kao i problem neprijavljenog rada.

“Srž ovog zakona je prijateljski nastrojen prema radnicima, duboko je usmjeren ka rastu”, rekao je Micotakis prije nego što je grčki parlament usvojio zakon. “I on usklađuje Grčku s ostatkom Evrope.”

Međutim, u zemlji koja gotovo da nema tradiciju inspekcija na radnom mjestu, kritičari tvrde da reforma djeluje kao smrtna presuda za petodnevnu radnu nedjelju, posebno zato što omogućava poslodavcima da diktiraju da li je potreban šesti radni dan.

“U stvarnosti, ovo je usvojila vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapital”, rekao je Sotiropoulos. “Bolja produktivnost dolazi s boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života (za zaposlene), a to, sada znamo, znači manje radnih sati, a ne više.”

Grci već rade najduže u Evropi, u prosjeku 41 sat sedmično, prema podacima Eurostata, iako su istraživanja takođe pokazala da su im plate mnogo manje. Ljevičarska opozicija često kritikuje “bugarske plate u zemlji sa britanskim cijenama”, tvrdeći da je ovaj fenomen samo pogoršao odliv mozgova.