Andrew Bailey

Guverner centralne banke: Očekuje se oštar pad inflacije u Velikoj Britaniji

Autor: Biznis.ba
Guverner centralne banke: Očekuje se oštar pad inflacije u Velikoj Britaniji
Foto: Ilustracija/Pexels

Guverner Banke Engleske rekao je danas da očekuje oštar pad inflacije u Velikoj Britaniji i da to ide ka zacrtanom vladinom cilju od dva posto sljedećeg mjeseca.

Prvi čovjek centralne banke Ujedinjenog kraljevstva, Andrew Bailey izjavio je to nakon što je procijenjeno da je mjera opšteg porasta cijena u martu umanjena na 3,2 posto.

Bailey je naveo da je opšte kretanje inflacije uglavnom u skladu sa onim što je predvidjela u svojoj kvartalnoj zdravstvenoj kontroli ekonomije.

Medij napominje da su finansijska tržišta predviđala veći pad godišnje stope inflacije na 3,1 odsto, a najnovije podatke tumače kao razlog za odlaganje smanjenja referentnih kamatnih stopa.

Guverner je rekao da će u aprilu računi domaćinstava za energiju vjerovatno biti 25 posto niži nego godinu dana ranije, ali da inflacija u uslužnom sektoru iznosi oko šest posto, prenosi Tanjug.

"Na odluke o kamatnim stopama uticaće inflacija u uslužnom sektoru, rast zarada i stanje na tržištu rada", rekao je on nakon ovosedmičnih vijesti o porastu stope nezaposlenosti na 4,2 odsto.

Medij navodi da objavljeni podaci pokazuju godišnju stopu inflacije na najnižem nivou od septembra 2021, do čega je došlo uz pomoć sporijeg rasta cijena hrane nego godinu dana ranije.

Banka je podigla kamatne stope na 5,25 posto pokušaju da inflaciju vrati na nivo od dva posto.

Međutim, nezavisna ekonomistkinja Megan Green danas je rekla da bi nedavne tenzije na Bliskom istoku mogle da predstavljaju rizik za postizanje tog cilja.