Ovogodišnja berba grožđa u Njemačkoj bit će najslabija od 2017. godine, s oko 7,9 miliona hektolitara mošta, izvijestilo je udruženje vinara, nadovezavši se na procjene o padu proizvodnje u Francuskoj.
Kasni mraz, obilne padaline, tuča i velike promjene u vremenskim uvjetima uvjetovali su velike razlike u količini ubranog grožđa, ovisno o području uzgoja i sorti grožđa.
Njemačka će ove godine proizvesti 8,8 milijuna hektolitara vina, za devet posto manje nego lani i za deset posto manje od desetogodišnjeg prosjeka, objavio je institut za vino sa sjedištem u Bodemheimu. Razina proizvodnje bit će najniža od 2017. godine kada je proizvedeno 7,5 hektolitara, ističu u institutu.
Gubici su na godišnjoj razini bili posebno veliki u Saskoj na istoku i u Saale-Unstrutu u središnjem dijelu Njemačke, gdje bi se trebala smanjiti gotovo po 70 posto, prenosi Hina. Svibanjske oluje s tučom prouzročile su veliku štetu i u poznatoj regiji Mosel gdje se očekuje najslabiji urod u 50 godina, manji za 30 posto nego u 2023.
Vodeće vinorodne regije Rheinhessen i Pfalz uglavnom su ipak izbjegle mraz, pa bi urod u Rheinhessen trebao biti nešto veći nego lani, prenose Financije hr. Od kišne godine stručnjaci očekuju “vina bogata ekstraktom s izraženom mineralnošću”, uz pozitivan utjecaj dugotrajnog razdoblja dozrijevanja na razvoj arome.
Procjena Njemačkog instituta za vino temelji se na podacima udruženja vinogradara, a nadovezuje se na procjenu o smanjenju proizvodnje vina u Francuskoj od 22 posto, na samo 37,5 miliona hektolitara, također zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su potaknule širenje bolesti vinove loze.