prvi kvartal

Inflacija u eurozoni stagnirala na 2,4% u aprilu, dok se ekonomija vraća rastu

Autor: Biznis.ba
Inflacija u eurozoni stagnirala na 2,4% u aprilu, dok se ekonomija vraća rastu
Foto: Ilustracija

Inflacija u eurozoni zadržala se na nivou od 2,4 posto u aprilu, dok se ekonomija vratila rastu u prvom kvartalu, prema preliminarnim podacima objavljenim u utorak.

Glavna inflacija od 2,4 procenta bila je u skladu sa prognozama ekonomista koje je anketirala agencija Reuters. Na mjesečnom nivou, inflacija je iznosila 0,6 posto.

Ovo je sedmi uzastopni mjesec u kojem je glavna stopa inflacije bila ispod tri posto, uprkos blagom rastu stope u decembru zbog cijena energije, prenosi CNBC.

Bazna inflacija, koja ne obuhvata cijene energije, hrane, alkohola i duhana, pala je na 2,7 posto sa 2,9 posto u martu. Utjecaj nižih cijena energije na godišnjem nivou dodatno je ublažen do negativnih -0,6 posto u odnosu na -1,8 posto u martu.

Povećanje cijena usluga, ključni pokazatelj za Evropsku centralnu banku, smanjilo se na 3,7 posto sa četiri posto.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3 posto tokom prvih tri mjeseca godine, što je neznatno bolje od očekivanja ekonomista. BDP za četvrti kvartal 2023. godine revidiran je sa stagnacije na kontrakciju od 0,1 posto, što znači da je eurozona bila u tehničkoj recesiji u drugoj polovini prošle godine.

Očekivanja na tržištu rastu da će ECB početi sa smanjivanjem kamatnih stopa od narednog sastanka o monetarnoj politici 6. juna. Tržišni podaci trenutno pokazuju da postoji gotovo 70 posto vjerovatnoće za smanjenje u junu.