statistika

Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%

Autor: Biznis.ba
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
Foto: Ilustracija

Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu aprilu, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.

Najviše potrošačkih cijena na međugodišnjoj razini zabilježeno je u obrazovanju, sa skokom od 103,86 posto, te hotelima, kafićima i restoranima, s rastom od 95,82 posto.

Na mjesečnom nivou, inflacija u Turskoj porasla je za 3,18%, predvođena rastom cijena alkoholnih pića i duhana te hotela, kafića i restorana.

Stopa inflacije u aprilu predstavlja najveći godišnji porast od studenog 2022., kada je inflacija iznosila oko 85%, prenosi SEEbiz.

Očitani CPI od gotovo 70% u aprilu bio je zapravo manji skok nego što su mnogi analitičari očekivali. No sve nade u smanjenje kamatnih stopa daleko su, kažu ekonomisti.

Turska centralna banka povisila je ključnu kamatnu stopu na 50%, navodeći kao razlog stalnu potrebu za suzbijanjem rastuće inflacije u zemlji. Banka je u martu rekla da će se "čvrsto monetarno stajalište zadržati sve dok se ne primijeti značajan i održiv pad temeljnog trenda mjesečne inflacije".

"Malo manji rast turske inflacije u travnju od očekivanog na 69,8% g/g (konsenzus 70,3%) nudi ohrabrujuće znakove da su cjenovni pritisci ponovno ublaženi", Liam Peach, viši ekonomist za tržišta u nastajanju u londonskom Capital Economicsu, napisao je u bilješci u petak.