uslijed masovnog turizma

Italija planira povećati turističku taksu

Autor: Biznis.ba
Italija planira povećati turističku taksu
Foto: Unsplash

Mnogi dijelovi Italije suočavaju se s masovnim turizmom, pa Rim razmišlja o povećanju turističke takse, što bi turiste dodatno udarilo po džepu. Cilj talijanske vlade je da turisti budu odgovorniji i da država poveća prihode.

Prema nacrtu prijedloga, vlada Giorgie Meloni podigla bi boravišnu taksu, koja trenutno iznosi oko pet eura po noćenju, na deset eura za sobu od 100 eura, 15 eura za sobu veću od 400 eura i 25 eura. za luksuzne apartmane u kojima noćenje prelazi 750 eura, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prijedlogu se oštro protive u turističkom sektoru, gdje smatraju da bi obeshrabrio turiste. "Već imamo vrlo visoku razinu poreza na promet, koji iznosi 22 posto, a ako dodamo nove poreze, mogli bismo riskirati konkurentnost Italije, posebno za all-inclusive, organizirana putovanja", čelnica turističkog udruženja Federturisma Marina Lalli rekao je za AFP.

Italijanska ministrica turizma Daniela Santanche rekla je tijekom vikenda o prijedlogu da nema potrebe za uzbunom, ali nije negirala plan. “U vrijeme masovnog turizma govorimo o turističkom taksiju koji bi mogao poboljšati uslugu i povećati odgovornost turista koji ga plaćaju”, napisala je na društvenim mrežama početkom augusta.

Italija je četvrta najpopularnija turistička destinacija na svijetu. Lani ju je posjetilo 57,2 miliona stranih turista, koji su u Italiji potrošili 55,9 milijardi dolara (50,5 milijardi eura), pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO).

Kako doznaje AFP, to je zasad samo prijedlog, a konačna odluka još nije donesena jer se nastavljaju konsultacije sa sektorom i lokalnim vlastima.

Prema Vladinom prijedlogu, turistička pristojba, koja je državi u 2023. donijela 775 miliona eura, trebala bi se proširiti na svih 7904 općine.