turistički sektor

Italija prošle godine s rekordnim brojem turista

Autor: Biznis.ba
Italija prošle godine s rekordnim brojem turista
Foto: X

Prošla godina bila je rekordna za italijanski turistički sektor. Izbrojali su 134 miliona turista i 451 milion noćenja u smještajnim objektima, prema procjenama zajedničke radne skupine talijanskog ministarstva turizma i statističkog ureda Istat.

Time je, prema brojkama, italijanski turizam premašio pretkoronavirusnu 2019.

U Italiji je 2023. u odnosu na 2019. tri miliona odn 2,3 posto više turista i 14,5 miliona odn 3,3 posto više noćenja, objavila je tokom sedmice italijanska novinska agencija Ansa.

Prošle godine je broj turista veći za 13,4 posto u odnosu na 2022. godinu, a broj noćenja za 9,5 posto, a strani gosti ostvarili su 52,4 posto noćenja.

U poređenju s domaćim, najdominantniji su bili u pokrajini Bolzano, gdje su predstavljali 70,6 posto svih turista. Slijede Veneto (69,3 posto), Lazio (64,2 posto) i Lombardija (62 posto).

U južnim krajevima, pak, dominiraju domaći turisti. Iznimka je Kampanija s glavnim gradom Napuljem, gdje su strani turisti činili 52 posto svih turista, prenosi SEEbiz.

Kako navodi Ansa, regije Molise, Abruzzi, Marche, Basilicata, Calabria, Emilia-Romagna i Apulia uglavnom su usmjerene na domaći turizam, gdje su više od dvije trećine turista bili Italijani.