BDP raste za 1%

Italija revidirala procjene rasta, smanjenje deficita na pomolu

Autor: Biznis.ba
Italija revidirala procjene rasta, smanjenje deficita na pomolu
Foto: Unsplash

Italijanska vlada blago je snizila procjene rasta privrede u 2024. i 2025. godini zbog "komplikovanog međunarodnog i geopolitičkog okvira", rekao je ministar privrede.

Italijanski BDP porast će u ovoj godini za jedan posto, navelo je ministarstvo finansija u izvještaju o privredi i finansijama. U septembru bili su prognozirali da će porasti za 1,2 posto.

Nova je procjena još uvijek znatno viša od konsenzusa većine nezavisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebala porasti za nekih 0,7 posto.

U 2025. godini vlada sada prognozira 1,2-postotni rast BDP-a, slabiji također za 0,2 postotna boda no što su bili očekivali prošle jeseni.

Pri izradi procjena vodilo se računa o "kompliciranom međunarodnom i geopolitičkom okviru", rekao je novinarima ministar privrede Giancarlo Giorgetti, misleći na sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, objašnjava Reuters.

Proračunski deficit trebao bi se u ovoj godini spustiti na 4,3 posto, potvrdila je vlada prognozu od prošle jeseni, sa 7,2 posto u 2023. godini kada je uveliko premašio ciljanu razinu zbog skupih programa poticaja za renoviranje stambenih nekretnina.

U protekle četiri godine poticaji su državnu kasu stajali oko 219 milijardi eura, rekao je ministar privrede. ′Superbonus′, najizdašniji među njima, omogućio je vlasnicima nekretnina porezni odbitak do 110 posto troškova građevinskih radova koji bi trebali smanjiti potrošnju energije.

U 2025. proračunski manjak trebao bi se spustiti na 3,7 posto i biti neznatno viši no što je ministarstvo finansija do sada očekivalo, i kliznuti na tri posto u 2026.