Zaštita potrošača

Italijanski regulator otvorio istragu protiv Googlea

Autor: Biznis.ba
Italijanski regulator otvorio istragu protiv Googlea
Foto: Unsplash

Google traži od korisnika pristanak za upućivanje na usluge koje nudi, a njegov upit “potencijalno predstavlja obmanjujuću i agresivnu komercijalnu praksu”, objasnio je regulator, nadležan za zaštitu potrošača i za tržišno nadmetanje.

Američka tehnološka kompanija nudi široki raspon usluga, uključujući video platformu YouTube, aplikaciju za elektronsku poštu Gmail i Google Maps.

“Čini se, zapravo, da Googleov zahtjev ne nudi nikakve relevantne informacije o stvarnim posljedicama pristanka za njihovu upotrebu ličnih podataka, odnosno da su te informacije neprimjerene i neprecizne”, upozoravaju u AGCM-u.

Upit je ujedno formulisan tako da bi mogao ograničiti slobodu izbora korisnika, navodeći ih da odobre upotrebu ličnih podataka za više Googleovih usluga.

Problem uključuje i mogućnost “moduliranja”, a time i ograničenja pristanka korisnika isključivo na određene usluge, dodaju regulatori.

“Analizirat ćemo detalje slučaja i sarađivat ćemo s vlastima”, rekao je Googleov glasnogovornik.

Ako regulator, piše Hina, utvrdi da je kompanija prekršila propise o zaštiti potrošača, može joj, po italijanskom zakonu, izreći kaznu u rasponu od 5.000 eura do 10 miliona eura.