tokom posjete jinpinga

Jačanje ekonomske saradnje: Peking ulaže milijardu eura u Mađarsku

Autor: Biznis.ba
Jačanje ekonomske saradnje: Peking ulaže milijardu eura u Mađarsku
Foto: Pexels

Mađarska i Kina potpisale su niz novih sporazuma za produbljivanje ekonomske i kulturne saradnje tokom posjete kineskog predsednika
Xi Jinping toj centralnoevropskoj zemlji.


Xi i mađarski premijer Viktor Orbán razgovarali su Budimpešti u sklopu posljednje stanice kineskog lidera na petodnevnoj evropskoj turneji tokom koje je posjetio Srbiju i Francusku.

Orban je novinarima poslije sastanka pohvalio „kontinuirano, neprekinuto prijateljstvo“ između dvije zemlje od početka njegovog mandata 2010. godine i obećao da će Mađarska nastaviti da bude domaćin daljim kineskim investicijama, piše Danas.

Peking je uložio milijarde u Mađarsku i vidi tu zemlju, članicu Evropske unije kao važno uporište unutar Unije.

Mađarska je u decembru saopštila da će jedan od najvećih svjetskih proizvođača električnih vozila, kineski BYD, otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju električnih vozila na jugu zemlje.

Mađarska je također domaćin nekoliko kineskih fabrika EV baterija i nada se da će postati globalni centar proizvodnje litijum-jonskih baterija. Također, preuzela je željeznički projekat, koji je dio kineske inicijative „Pojas i put“, da bi povezala zemlju sa lukom Pirej. Grčka treba da bude ulazna tačka za kinesku robu u centralnu i istočnu Evropu.

Mađarski i kineski zvaničnici zaključili su sporazum o strateškom partnerstvu i potpisali još 18 sporazuma i memoranduma o razumijevanju, ali na konferenciji za novinare nisu najavljena veća ulaganja.