Monetarna politika

Lagarde: ECB odlučna u smanjenju kamata, nafta najveći rizik u ovom trenutku

Autor: Biznis.ba
Lagarde: ECB odlučna u smanjenju kamata, nafta najveći rizik u ovom trenutku
Foto: Unsplash

- Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je centralna banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.

Lagarde je rekla da će ECB "vrlo pomno" pratiti cijene nafte usred povećanih strahova od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od iranskog zračnog napada bez presedana na Izrael tokom vikenda, rekla je da je reakcija na cijenu nafte bila "relativno umjerena".

Njeni komentari dolaze nedugo nakon što je centralna banka dala najjasniju naznaku do sada da bi mogla početi snižavati kamatne stope tokom sastanka u junu.

“Posmatramo dezinflacijski proces koji se kreće u skladu s našim očekivanjima”, rekla je Lagarde Sara Eisen iz CNBC-a na marginama proljetnih sastanaka MMF-a.

“Samo trebamo izgraditi malo više povjerenja u ovaj dezinflacijski proces, ali ako se bude kretao prema našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati ublažiti restriktivnu monetarnu politiku “, rekla je Lagarde.

"Kao što sam rekla, pod uslovom da se ne razvije dodatni šok, bit će vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku", dodala je.

ECB je u četvrtak zadržao rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku, ali je signalizirao da hlađenje inflacije znači da bi se uskoro moglo početi smanjivati, prenosi SEEbiz.

Za razliku od prethodnog izraza, ECB je rekao da bi "bilo prikladno" smanjiti svoju kamatnu stopu na depozite od 4% ako bi temeljni pritisci na cijene i utjecaj prethodnih povećanja kamata potaknuli povjerenje da se inflacija vraća prema ciljanim 2% "u na trajan način.”

Centralna banka prethodno nije izravno spomenula labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim priopćenjima.

Upitana bi li smanjenje kamatne stope u junu moglo biti popraćeno kasnijim sniženjima, Lagarde je odgovorila: "Bila sam vrlo jasna u vezi s tim i namjerno sam rekla da se unaprijed ne obvezujemo na bilo kakvu stopu."

"Tamo postoji ogromna neizvjesnost... Moramo biti pažljivi na taj razvoj događaja, moramo pogledati podatke, moramo izvući zaključke iz tih podataka."

Lagarde je odbila komentarisati na pitanje jesu li tri smanjenja kamata ECB-a ove godine razumno očekivanje za sudionike na tržištu.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na juni kao mjesec u kojem bi se stope mogle početi smanjivati, nakon što je ECB skratio svoju srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u marta zahladio više nego što se očekivalo.

Upitana o povjerenju centralne banke u nastavak pada inflacije uslijed rasta cijena sirovina, osobito ako cijene nafte porastu zbog geopolitičkih napetosti, Lagarde je odgovorila: “Sve cijene roba imaju utjecaja i moramo biti iznimno pažljivi na ta kretanja. ”

"Jasno je da to ima izravan i brz učinak na energiju i hranu", dodala je.

Ranije u utorak, kreator politike ECB-a Olli Rehn rekao je da izgledi za smanjenje stope u junu ovise o očekivanom padu inflacije, ističući da najveći rizici za monetarnu politiku ECB-a proizlaze iz napetosti između Irana i Izraela i tekućeg rusko-ukrajinskog rata.

"Kako se približava ljeto, možemo početi smanjivati razinu ograničenja u monetarnoj politici, pod uslovom da inflacija nastavi padati prema projekcijama", rekao je Rehn, koji služi kao guverner Banke Finske, u izjavi.

"Najveći rizici proizlaze iz geopolitike, kako pogoršanja situacije u Ukrajini, tako i moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku, sa svim njihovim posljedicama", dodao je.