nakon dvije godine stagnacije

MMF poboljšao prognoze za britansku ekonomiju

Autor: Biznis.ba
MMF poboljšao prognoze za britansku ekonomiju
Foto: Unsplash

Međunarodni monetarni fond u utorak je podigao svoje izglede za rast Ujedinjenog Kraljevstva za 2024. na 0,7% s 0,5%, dajući daljnji poticaj novoj vladi te zemlje.

Gledajući unaprijed, MMF sa sjedištem u Washingtonu, D.C., ponovio je svoju prognozu rasta Ujedinjenog Kraljevstva od 1,5% u 2025. u julskom ažuriranju svojih Svjetskih ekonomskih izgleda.

Poboljšanja dolaze nakon dvije godine stagnacije, pri čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo palo u plitku recesiju u drugoj polovici 2023. Međutim, rast BDP-a u svibnju bio je iznad očekivanja analitičara na 0,4%, dok su ljetni događaji uključujući nogometno prvenstvo Euro 2024. i čak Očekuje se da će Eras Tour Taylor Swift potaknuti ekonomsku aktivnost.

Investicijska banka Goldman Sachs ranije ovog mjeseca pomaknula je svoju prognozu britanske ekonomije za 2025. za 0,1 postotni bod više, na 1,6%. Citiralo je fiskalne planove nove laburističke vlade na čelu s premijerom Keirom Starmerom, koji uključuju planiranje reformi i bliže trgovinske veze s Evropskom unijom.

Deutsche Bank se u petak pridružila Goldmanu u poboljšanju svojih izgleda za Ujedinjeno Kraljevstvo, a ekonomisti su u bilješci rekli da sada očekuju rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2% ove godine, znatno iznad njihove ranije prognoze od 0,8%.

BDP zemlje u maju pokazao je snagu sektora profesionalnih usluga i građevinarstva, rekla je Deutsche Bank, pri čemu se očekuje da će Evropski turnir dodatno potaknuti ugostiteljstvo i rekreaciju.

U međuvremenu, analitičari iz Jefferiesa rekli su u nedavnoj bilješci da bi veličina laburističke parlamentarne većine učinila da se Ujedinjeno Kraljevstvo čini "relativno stabilnim", te da bi u tandemu s regulatornom reformom moglo povećati privlačnost imovine u zemlji.

To dolazi u trenutku kada se očekuje da će Bank of England početi snižavati kamatne stope u nadolazećim mjesecima. Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dosegla je cilj središnje banke od 2% u svibnju, a ekonomisti koje je anketirao Reuters vide da će se dodatno smanjiti na 1,9% u tisku u srijedu, prenosi SEEbiz.

Ostala privreda kojima je MMF u utorak dao povećanje rasta za 2024. uključuju eurozonu, koju je podigao za 0,1 postotni bod na 0,9%, Španjolsku, s rastom od 0,5 postotnih bodova na 2,4%, i Kinu, s rastom od 0,4 postotnih bodova na 5%.

Snizio je svoju prognozu za američku ekonomiju za 0,1 postotni bod na 2,6%.

Organizacija vidi svjetski rast od 3,2% ove godine i kaže da su globalna aktivnost i svjetska trgovina bili snažniji, posebno zbog snažnog izvoza iz Azije.

Međutim, upozoreno je da sektor usluga uglavnom koči proces dezinflacije, komplicirajući odluke o monetarnoj politici.